Is een warmtepomp mogelijk in een bestaande woning?

De warmtepomp is een veelbesproken onderwerp in deze tijd. Zeker gezien de stijgende gasprijzen gaan meer en meer mensen op zoek naar mogelijkheden om gas te besparen. Ga je verbouwen en ben je benieuwd of een warmtepomp in jouw woning wel mogelijk is? Het antwoord daarop is: in veel gevallen wel! De informatie die je hierover leest loopt er uiteen en daarom lees je in dit artikel wat belangrijke factoren zijn.

Goede isolatie

Eén van de belangrijkste punten om rekening mee te houden is een goede isolatie. Want een warmtepomp heeft dan het hoogste rendement. Wanneer je gaat verbouwen, kun je dus gaan kijken of de isolatie meteen verbeterd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van dubbel glas of extra isolatie op andere plekken. Lukt het tijdens een strenge winter niet goed om je huis te verwarmen? Dan is dat een teken dat extra isolatie nodig is voor een goed rendement van de warmtepomp.

Lage temperatuur verwarming

Naast goede isolatie rendeert een warmtepomp het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. En bij vloerverwarming is het belangrijk dat de buizen zo dicht mogelijk bij elkaar liggen om goed te kunnen verwarmen.

Geschikte energiebron

Een warmtepomp haalt warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht. Daarom is het belangrijk om te kijken welke bron het beste toe te passen is bij jouw woning. Is er plaats voor een bron in de grond? Voor een buitenunit? Of is er een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig? Op basis daarvan kan gekeken worden naar de beste oplossing.

Cv-ketel nog goed?

Maar wat als je cv-ketel nog goed is? Dan is het zonde om die nu al weg te doen en over te stappen op een warmtepomp. Ook daar is een hele goede oplossing voor in de vorm van een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. De combinatie zorgt ervoor dat je al goed kunt besparen op je gaskosten. De warmtepomp zorgt namelijk voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning en alleen als het nodig is springt de cv-ketel bij. Zeker een overweging waard dus.

Schakel een installateur in voor een advies of een warmtepomp in jouw bestaande woning goed mogelijk is. Deze kan op basis van je woning en wensen bepalen wat de beste oplossing is.