Lekkage in je kelder? Dit moet je doen

wonen

Beginnen er kringen te ontstaan op de muren of vloer van je kelder of ligt er zelfs een plas water? Dan weet je dat het foute boel is. Vaak is dit namelijk het teken dat er lekkage is in je kelder. Natuurlijk wil je dit zo snel mogelijk oplossen. In dit artikel help ik je dan ook om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Spoor de lekkage op

Allereerst is het belangrijk om je belangrijke spullen uit de kelder te halen en de bron van de lekkage op te sporen. Wanneer het water uit de bron stroomt of sijpelt, dan is deze vaak snel gevonden. In deze situatie is het belangrijk om het stromende water zo snel mogelijk te stoppen met waterstop. Is de bron minder goed te zien? Dan is het belangrijk om je kelder goed in de gaten te houden. Vaak kun je dit zien aan donkere plekken. Zie je op een bepaalde plek een donkere plek? Dan is de kans groot dat het lek daar zit. 

Dicht de bron van de lekkage

Wanneer je weet waar het lek zich bevindt, dan is het belangrijk dat deze zo snel mogelijk gedicht wordt. Zeker wanneer het water uit de muur of vloer stroomt is dit van groot belang. Maak hiervoor gebruik van een waterdicht afdichtingsmortel. Hier kunnen scheuren en gaatjes worden gevuld. Hierdoor is het lek gedicht, waarna je de omliggende delen kunt behandelen met verschillende producten om het oppervlak weer mooi af te werken. Hierdoor voorkom je tevens dat er weer lekkage ontstaat. De producten die je hiervoor kunt gebruiken zijn: 

  • Verkiezelingsconcentraat
  • Dichtspachtel
  • Sulfatexmortel
  • Aanbrandmortel
  • Saneerputz

Wat kun je achteraf doen?

Wanneer de lekkage gedicht is, ben je nog niet helemaal klaar. Het is belangrijk dat je de kelderafdichting 2 dagen laat drogen voor je de kelder weer normaal kunt gebruiken. Mochten er schimmels zijn ontstaan door de lekkage, dan is het belangrijk om dit alsnog aan te pakken met een schimmelbestrijder. Je wilt immers niet ook nog een schimmel in je kelder hebben. Daarnaast is dit ook het moment om meteen de rest van je kelder te checken op gaten en beschadigingen en deze te dichten. Zorg er ook voor dat je kabel en buisdoorvoeringen waterdicht worden gemaakt. Hierdoor is je kelder weer helemaal klaar voor gebruik en hoef je er de komende tijd niet meer naar om te kijken.