Is een waterontharder echt nodig?

waterontharder

Wellicht denkt u dat waterontharders alleen geschikt zijn als u een eigen put heeft met te hard water. De realiteit is dat hard water – ongeacht de hardheidsgraad – een negatieve invloed kan hebben op u en uw huis en het is niet iets dat uw gemeente zal verwijderen alvorens water te leveren aan hun inwoners. Veel mensen die in een stad of dorp wonen met gemeentelijk water kunnen te maken krijgen met hard water dat rechtstreeks uit de kraan komt. Gemeenten zijn verplicht het water te behandelen tegen bacteriën, maar ze verwijderen doorgaans geen mineralen omdat die niet slecht zijn voor uw gezondheid. 

Waarom is water hard?

Of het water in uw huis nu uit een eigen bron komt of via een leiding van de gemeente, er zit meer in het water in uw huis dan alleen H2O. Beide bronnen bevatten mineralen, waardoor het ene water “harder” is dan het andere. Calcium en magnesium zijn de meest voorkomende mineralen in water. Deze mineralen komen meestal in het water terecht doordat grondwater gesteente, zoals kalksteen, of metalen, zoals ijzer, oplost en de resten daarvan met het water meereizen.

waterontharder

Waarom een waterontharder?

Hard water kan aanzienlijke problemen veroorzaken in uw huis en voor u persoonlijk. Hard water kan de prestaties en levensduur van uw sanitair en het huishoudelijk apparatuur nadelig beïnvloeden. De moderne woning heeft baat bij zacht water. Apparaten met een hoog rendement kunnen niet naar behoren werken als ze te maken hebben met kalkaanslag. Vaatwassers kunnen bijvoorbeeld sneller kapot gaan omdat hard water belangrijke onderdelen kan eroderen, waardoor ze sneller stuk gaan of helemaal niet meer werken.

Laat je water ontharden

Uiteindelijk is het belangrijk om een waterontharder te hebben omdat hard water een ravage kan aanrichten aan je sanitair, je haar en huid, en het moeilijker kan maken om het huis schoon te houden. Nu je weet hoe een waterontharder werkt en wie er een nodig heeft, kan je de stappen ondernemen om een waterontharder bedrijf bij jou in de buurt te vinden, je water te laten testen, en je hard water te laten behandelen indien nodig.