Is het nodig om je meterkast te vervangen als je meer elektra gaat aanleggen in huis

Stoppen doorgeslagen

Iedereen komt weleens voor de beslissing te staan om de elektriciteitsvoorzieningen in zijn woning aan te passen. Dat kan vanwege de noodzaak van extra aansluitingen, bijvoorbeeld in de keuken voor extra apparatuur, of buiten voor een laadpaal voor een elektrische auto. Vaak wordt gedacht dat dan de hele installatie in de meterkast moet worden vervangen. Gelukkig is dat niet zo. Er zijn situaties waarin het volstaat als je de bestaande groepenkast uitbreidt met een aantal groepen en een aardlekschakelaar.

Wanneer kan de bestaande groepenkast worden uitgebreid?

In het algemeen geldt, dat je een bestaande groepenkast kunt uitbreiden als dat een apparaat is dat nog niet oud is. In dat geval is het simpel om nieuwe units toe te voegen. Dat wordt altijd gedaan in units van vier groepen. Dat getal is logisch, want het is wettelijk verplicht om elke vier groepen in een woning te beveiligen met een aparte aardlekschakelaar. In een standaard woonhuisaansluiting is plaats voor maximaal 12 groepen. Dat betekent dat er meestal één of twee extra units geplaatst kunnen worden als uitbreiding van de installatie.

Wanneer moet de groepenkast worden vervangen?

In woningen met een ouderwetse stoppenkast en met een oud model groepenkast is het noodzakelijk om de volledige groepenkast te vervangen. Het oude systeem doet het waarschijnlijk nog wel goed, maar het kan niet gekoppeld worden aan nieuwe groepen. Als je de hele groepenkast moet vervangen kun je kiezen voor een exemplaar, waar standaard al voldoende groepen met aardlekschakelaars in zijn gebouwd. Op deze wijze kun je voor een relatief laag bedrag de hele installatie in één keer op het juiste niveau brengen. Je kunt dan alle elektrische uitbreidingen in één keer realiseren.

Groepenkast vervangen vanwege te weinig capaciteit

Als je van plan bent om de elektrische installatie zodanig uit te breiden dat je meer dan 25 Ampère aan stroom tegelijk gaat gebruiken, is het noodzakelijk om je woning te laten overzetten van een 1-fase aansluiting naar een 3-fase aansluiting. Met name voor de plaatsing van een inductiekookplaat is dit een goede optie. In dat geval kun je de bestaande stoppenkast of groepenkast niet houden. Er moet dan een nieuw exemplaar worden geplaatst. Het laten omzetten van een 1-fase aansluiting naar en 3-fase aansluiting moet je zelf aanvragen bij de netbe