Je huis brandveiliger klussen doe je zo

Je huis brandveiliger klussen doe je zo

Wellicht niet het meest spannende onderwerp: brandveiligheid. Maar o zo belangrijk. In dit artikel gaan we wat tips delen om je huis te verbeteren op dit vlak. Want je huis kan in principe nooit brandveilig genoeg zijn.

Een audit laten uitvoeren

Waar begin je? Dat verschilt per woning en situatie. Het is aan te bevelen om een quickscan brandveiligheid te laten uitvoeren. Een brandveiligheid professional, met jarenlange praktijkervaring observeert dan jouw woning en ligt binnen een mum van tijd de pijnpunten vast. Zo heb je direct overzicht van de brandveiligheid situatie van jouw woning, en weet je wat de prioriteiten zijn. Dit is beter dan als een kip zonder kop te beginnen werken aan alles.

Wat we zien bij veel huishoudens is dat er wel brandblussers zijn. Maar dat ze slecht onderhouden zijn. Soms is het zelfs zo dat mocht er een brand uitbreken, de brandblussers vrijwel onbruikbaar zijn! Dan kun je net zo goed geen brandblusser in huis hebben. Onderhoud is dus belangrijk. Liefst ieder jaar, en voor bedrijven is het wettelijk voorgeschreven dat dit iedere 2 jaar moet, dus doe het op zijn minst iedere twee jaar. Omdat veel mensen dit vergeten is het handig om een onderhoudscontract brandblusser af te sluiten. Dan heb je eigenlijk nooit meer echt omkijken hiernaar en kun je altijd met een gerust hart slapen.

Een ander pijnpunt dat vaak blootgelegd wordt tijdens dit soort analyses zijn de rookmelders. Die zijn er wel, maar een verouderd model. De relevante autoriteiten bevelen aan dat dit rookmelders dienen te zijn die brand detecteren d.m.v. infrarood. En dat deze minstens twee energie voorzieningen kennen. Zodoende is er beduidend minder risico dat de brandmelder uitvalt met alle gevolgen van dien.

Een derde punt wat vaak beter kan is brandvertragend impregneren. Zijn er bepaalde tijdelijke brand risicovolle elementen, denk aan versieringen bijv. dan wil je deze brandvertragend impregneren. Of denk ook aan een rieten dak bijvoorbeeld. Het brandvertragend impregneren laat geen zichtbaar sporen na, maar helpt wel enorm om de brandveiligheid van jouw huis naar een hoger plan te tillen. In principe kunnen vrijwel alle materialen brandvertragend behandeld worden, of dit nu riet, hout of textiel is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*