Is een noodtrap verplicht?

Is een noodtrap verplicht

Wanneer is een noodtrap verplicht? Door alle regelgeving die er tegenwoordig is, kan je met deze vraag zitten. De eisen worden ook steeds strenger. Maar wat zijn deze eisen precies? In dit artikel gaan we je uitleggen wanneer een noodtrap verplicht is en aan welke eisen deze trap moet voldoen. Als je dus meer wilt weten over dit onderwerp, doe je er goed aan om dit artikel grondig door te leen.

Wat is een noodtrap?

Maar voordat we het over de regelgeving gaan hebben, is het belangrijk om eerst duidelijk te hebben wat een noodtrap precies is. Een noodtrap is een trap, die zoals de naam al zegt, dient voor het geval van nood. Bij calamiteiten als brand of instortingsgevaar. De trap wordt dan ook wel een brandtrap of een vluchttrap genoemd. Je ziet de trap vaak aan de buitenkant van een gebouwd. Deze kan allerlei vormen hebben. Recht, maar ook zijn er draai- of spiltrappen die als noodtrap dienen.

Belangrijk om te weten is dat niet iedere trap zomaar een noodtrap kan worden genoemd, het moet voldoen aan het bouwbesluit. Maar wat is het bouwbesluit dan weer precies?

Wat is het bouwbesluit?

Wie bekend is in de bouwwereld, ken de term bouwbesluit wel. Ook bij de productie én plaatsing van noodtrappen, komt het bouwbesluit om te hoek kijken. Maar wat is het bouwbesluit precies?

In het bouwbesluit is vastgelegd aan welke eisen en regelgeving de noodtrap moet voldoen. Dit bouwbesluit is opgesteld in overleg tussen bouwbedrijven, de gemeenten (overheid) en de brandweer. Je kunt je wel voorstel dat je niet zomaar een trap kunt plaatsen die als noodtrap dient. Deze trap moet wel gekeurd zijn en bewezen veilig zijn. Hierover is goed nagedacht en daardoor is het bouwbesluit in het leven geroepen. Dit geldt overigens niet alleen voor brandtrappen, maar ook tal van andere bouwproducten.

Wanneer een trap voldoet aan het bouwbesluit (wat weer in verschillende gradaties is opgedeeld) kan de trap daadwerkelijk als noodtrap dienen en kan deze geplaatst worden op de plaats van bestemming. De trap kan dan ontwikkeld worden en geplaatst worden tijdens de bouw.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*