Je tuin snoeien, waar let je op?

Tuinonderhoud

Bij snoeien komt meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Je kan namelijk niet elk moment in het jaar zomaar gaan snoeien. Er zijn bepaalde periodes in het jaar wanneer je wel kan snoeien en periodes wanneer het afgeraden wordt. Dit wordt vooral bepaald door hetgeen wat je precies wilt gaan snoeien. Omdat er vaak veel verwarring is over dit onderwerp, zal er in deze blog worden ingegaan op de belangrijkste dingen rondom dit onderwerp!

De basisregels

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar bedenk van tevoren echt goed welke takken je wel gaat snoeien en welke niet. Je moet er namelijk altijd voor zorgen dat de boom wel in balans blijft. Schurende en over elkaar groeiende takken moet je sowieso altijd weghalen. Zorg ervoor dat je dit wel altijd met goed gereedschap doet, want een botte schaar kan de wortel aantasten en voor schimmels zorgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat je nooit moet snoeien tijdens vorst! De snoeiwonden kunnen dan namelijk niet goed afgesloten worden, omdat er natuurlijk niks nieuws groeit. 

In het najaar snoeien

Sommige bomen en struiken hebben een sapstroom die al vroeg op gang komt. Dit zijn bijvoorbeeld de berk, kastanje en de esdoorn. Bij deze soorten is het dan ook belangrijk dat je ze voor de jaarwisseling snoeit, anders gaan de snoeiwonden bloeden. Deze soorten mag je zelfs snoeien als er nog blad aan de bomen zit.

In het voorjaar snoeien

Soorten die na juni in de bloei gaan, snoei je na de vorst van het voorjaar. Als ze voor de winter gesnoeid worden, is er namelijk de kans dat de ingevroren takken beschadigd raken en dat is niet meer te herstellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan soorten als rozen en lavendel. 

Na het snoeien

Het snoeien van bomen en struiken levert natuurlijk heel veel groenafval op. Dit past waarschijnlijk niet allemaal in je eigen groencontainer, dus dan is het aan te raden om een bedrijf in te huren dat kan helpen met het sleepwerk van het groenafval. Zo ben je er snel vanaf en hoef je er zelf geen moeite voor te doen. Kun je meteen genieten van je nieuwe, verzorgde tuin!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*