Komaf maken met stof

huis

Een huisstofmijtallergie is niet fijn! Gelukkig kan je het zelf wat in de hand houden als je goede keuzes maakt bij de inrichting van je woning.

Menseneter in huis

Wist je dat een huisstofmijtallergie een reactie is op de uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt? Personen die er last van hebben zullen het wel herkennen: niezen, loopneus, rode ogen, benauwdheid of zelfs astma. De mijt behoort tot de familie van de spinachtigen, net als teken en schorpioenen. Ze houden van donkere, eerder vochtige omgevingen met een temperatuur tussen 20 en 30 graden Celsius. Matrassen, hoofdkussens, stoffen meubelen en gordijnen zijn dus ideale milieus. Ze voeden zich met huidschilfertjes van mensen en dieren. Wij, mensen, zijn als het ware eten en drinken voor de beestjes. Dat klinkt behoorlijk gruwelijk. Je kan ze niet met het blote oog waarnemen, maar als je eens opzoekt hoe ze er uitzien, dan zal je merken dat hun uiterlijk al even gruwelijk is.

Stofvrije inrichting

Door de temperatuur relatief laag te houden en veel te verluchten kan je het knap lastig maken voor de huisstofmijten. Zeker op slaapkamers is dat belangrijk. De thermostaat niet te hoog en voldoende frisse lucht houden niet alleen de diertjes weg, maar zijn sowieso goed voor je nachtrust.

Ook de inrichting van je woning kan een grote invloed hebben op hun verspreiding. Voorwerpen vervaardigd van stof, zijn moeilijker schoon te maken waardoor huidschilfertjes er wat in blijven hangen. Als je een huisgenoot hebt met huisstofmijtallergie, zal die er wel bij varen om zo veel mogelijk te kiezen voor andere materialen. Als raamdecoratie kan je bijvoorbeeld jaloezieën kopen. Ongetwijfeld heb je die al wel eens gezien. Ze bestaan uit horizontale latjes die onderling verbonden zijn met verticale touwtjes. Met die touwtjes kan je de lichtinval regelen, de raam volledig verduisteren of de latjes optrekken om het raam helemaal vrij te maken. Een andere optie zijn rolgordijnen. De naam verraadt het al, dit zijn gordijnen die je naar believen kan op- of afrollen om je raam deels of volledig af te schermen.  

Goed nieuws

Het is niet de aard van de raamdecoratie die ervoor zorgt dat de huisstofmijt verdwijnt, maar wel het feit dat ze niet gemaakt is van stof. Goed nieuws dus als je gaat voor jaloezieën. Dan heb je de keuze uit veel verschillende materialen zoals hout, aluminium of kunststof. Op de horizontale latjes blijft natuurlijk wel stof liggen, maar het is eenvoudig om er snel komaf mee te maken. Er bestaat zelfs speciaal poetsgereedschap om het je gemakkelijk te maken. Ook rolgordijnen zijn in kunststof te verkrijgen, geen houvast dus voor huisstofmijt.

Nog ander goed nieuws! De alternatieven voor gordijnen kunnen perfect op maat van jouw ramen geproduceerd worden. Je kan kiezen voor een standaard aanbod dat uiteraard wat goedkoper zal zijn. Maar vaak zal dat misschien net niet passen. In dat geval zal de raamdecoratie je ramen niet echt decoreren, integendeel. Bovendien zal dan ook een goede verduistering moeilijk zijn. Juist meten is dus de boodschap.