Op hoogte werken, vergeet je de valbeveiliging niet?

op hoogte werken

Dagelijks wordt er op hoogte gewerkt. Op de bouwen worden dakpannen gelegd of zonnepanelen geplaatst. Op hoogte werken is niet zonder risico. Er bestaat een kans op valgevaar. Dat wil je natuurlijk te alle tijde voorkomen. Daarom is het belangrijk om je te realiseren dat, wanneer je op hoogte gaat werken, valbeveiliging aan de orde is. In dit artikel gaan we je daar meer over vertellen zodat jij of je personeel veilig aan de slag kunnen gaan op hoogte.

Dit artikel is niet alleen speciaal geschreven voor aannemers, architecten en dakdekkers, maar ook voor particulieren die op hoogte gaan werken.

Wat is valbeveiliging?

Valbeveiliging is de manier op veilig een dak op te kunnen gaan. De kans op vallen wordt geminimaliseerd. We spreken ook wel van dakveiligheid. Hierbij is het van belang dat de persoon die het dak op gaat, volledig ontzorgd wordt. Daardoor kan de dakbetreder namelijk met beide handen aan het werk en dus maximale inzet leveren.

Kies voor een valbeveiligingssyteem

Uiteraard is hierdoor over nagedacht door specialisten.  Er zijn speciale systemen op de markt voor valbeveiliging. Dit worden valbeveiligingsystemen genoemd. Om deze systemen te plaatsen, moet je eerst het dak op. Zodra je op het dak bent, kun je jezelf aanhaken aan de nok. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal koppeltouwsysteem. Het klimtouw wordt daardoor naar de nok gebracht. De kans op vallen is daardoor tot het minimale gedaald. Tijdens het werken op het dak wordt je naar het dakvlak toe getrokken. Hierdoor is het nite mogelijk om te vallen.

Wil je met meerdere mensen tegelijkertijd werken op het dak? Dan kan je kiezen voor een systeem dat is geschikt voor meerdere personen, tot wel 5 tegelijk! Deze mensen werken aangelijnd en kunnen zo samen een klus klaren. Het is ook mogelijk om al abseilend werkzaamheden uit te voeren aan een dak door middel van dit soort systemen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*