Tips voor het verbouwen van je huis

huis

Als jij je huis wilt gaan verbouwen ga je een drukke periode tegemoet. Zorg dat je hier goed op voorbereid bent. Zo voorkom je veel stress tijdens de verbouwing. In dit artikel lees je tips zodat je minder stress hebt tijdens de verbouwing.

Uitbesteden versus zelf doen

Eerst begin je met een lijst van alle zaken die je wilt aanpakken. Vervolgens bedenk je welke klussen je zelf kunt doen en welke je gaat uitbesteden. Je hoeft niet alleen zaken uit besteden, die je niet zelf kunt doen. Natuurlijk scheelt het geld als je het zelf doet. Echter kan het efficiënter zijn als je het uitbesteed. Ook kan het je meer rust geven, houd je meer vrije tijd over en/of hoef je geen (extra) vrije dagen op te nemen. Complexe taken zoals het aanleggen van leidingen moet je sowieso uitbesteden. Vraag vrienden en familie na of ze goede ondernemers kennen om in te huren. 

Opstellen van je budget

Als je eenmaal een lijst hebt met wat je wilt aanpakken en wat je uitbesteed kan je een budget opstellen. Hierin staan de kosten van de materialen en het huur van de medewerkers. Bij een ondernemer krijg je een offerte. Voor de klussen die je zelf wilt uitvoeren moet je een schatting maken. Maak een brede schatting en zet wat extra geld opzij. Zo voorkom je dat je te weinig geld hebt.

Neem de tijd

Maak een niet te krappe tijdsplanning. De kans is dan groot dat je verbouwing niet op tijd af is. Dit kan zorgen voor veel stress. Er kunnen altijd ad hoc zaken tussendoor komen of je bent vermoeid en wilt een dagje klussen overslaan. Bij het uitbesteden van taken ben je afhankelijk van de ondernemers. Soms kan er bijvoorbeeld iemand ziek zijn of kan er een andere oorzaak zijn, waardoor de medewerkers niet kunnen komen. Ook komt het soms voor dat een klus niet afgemaakt kan worden, omdat bepaalde materialen niet op voorraad zijn. De kans hierop kan je voorkomen door zolang mogelijk van tevoren materialen te bestellen. 

Huur op tijd de benodigde apparaten 

Net als de materialen is het belangrijk om op tijd de benodigde apparaten te reserveren. Zo weet je zeker dat je er gebruik van kunt maken. Als je veel materialen binnenkrijgt op pallets is het verstandig om gebruik te maken van heftruck verhuur. Dat scheelt veel zwaar tillen, wat de kans op rugklachten verkleint. Als er veel op hoogte moet worden gewerkt is het veiliger om gebruik te maken van hoogwerker verhuur. Hierdoor verklein je de kans op ongelukken.

Houd bij je verbouwing ook rekening met duurzaamheid. Zo moet heel Nederland vanaf 2050 elektrisch koken. Dan is het slim om je huis hierop al aan te passen.