Tips voor het verzorgen van je boom

Tips voor het verzorgen van je boom

Nu de temperaturen weer naar beneden gaan, zal je boom ook zijn bladeren weer laten vallen. Deze tijd is extra zwaar voor bomen en daarom kunnen ze wel wat extra ondersteuning gebruiken. Daarom kan je in deze blog meer lezen over hoe je boomverzorging het best aanpakt en je boom zo gezond houdt.

Snoeien

Om je boom gezond te houden, dient hij af en toe gesnoeid te worden. Hoe vaak precies is afhankelijk van het type boom waar je mee te maken hebt. Je dient dan de dode takken weg te knippen. Het afknippen van dunne takken kan je prima zelf doen met een snoeischaar. Voor het snoeien van dikke takken is echt vaak een zaag of zelfs een ketting nodig. Als je hier zelf mee overweg kan, kan je het onderhoud zelf uitvoeren. Degenen met twee linkerhanden kunnen echter beter een professional inschakelen. 

Controleer op ziektes

In het geval van ziektes en ongedierte geldt: voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om je boom regelmatig te inspecteren op tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van ziektes en ongedierte. Wanneer je er namelijk te laat achterkomt dat je boom met een van de twee te kampen heeft, kan het al te laat zijn om te bestrijden. Hou er bij het controleren op ongedierte rekening mee dat veruit de meeste insecten niet schadelijk zijn voor bomen. 

Voed je boom

In de lente en de zomer zullen de bladeren die je boom heeft laten vallen weer teruggroeien. Dan is het belangrijk dat hij voldoende voedingsstoffen heeft om deze bladeren weer te laten groeien. Hier kan je de boom een handje bij helpen door extra te bemesten. Naast beter groeien, helpt mest een boom ook weerbaarder te zijn tegen ongedierte en ziektes. Ook help je je boom een stuk beter groeien door middel van irritatie op droge zomerdagen.