Je woning verduurzamen? Praktische tips

De energieprijzen stijgen harder dan ooit. Op jaarbasis kun je zomaar honderden euro’s extra kwijt zijn. Het verduurzamen van je woning is dus een absolute must! Maar hoe doe je dat dan, je woning verduurzamen? In dit artikel geven we je daarvoor praktische tips.

Vervang je ongeïsoleerde garagedeur

Aan de garagedeur had je waarschijnlijk niet gedacht als je aan verduurzamen denkt. Maar wanneer je een garage hebt die via een tussendeur met je woning is verbonden loont het om je ongeïsoleerde garagedeur te vervangen. Ongeïsoleerde garagedeuren hebben namelijk aan de zijkanten geen rubbers, waardoor tocht en vocht vrij spel hebben.

Bovendien is het deurblad niet van isolatiemateriaal voorzien, waardoor kou er makkelijk doorheen kan dringen. Met een geïsoleerde garagedeur hou je dus een hoop kou buiten de deur en bespaar je op je energierekening.

Als we je een tip mogen geven, kies dan voor geïsoleerde openslaande garagedeuren. Dit type garagedeur is bijzonder goed geïsoleerd, stijlvol en praktisch. De enige situatie waarin openslaande garagedeuren niet de juiste keuze zijn, is als je de garage als parkeerplaats wilt gebruiken. Openslaande garagedeuren zijn namelijk niet in elektrische uitvoering verkrijgbaar.

Isoleer de kruipruimte, spouwmuren en het dak

Met name woningen van voor de jaren 90 zijn vaak slecht geïsoleerd. Daarom loont het om de kruipruimte, de spouwmuren en het dak te isoleren. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het isoleren van het dak de belangrijkste vorm van isolatie. Warmte stijgt namelijk op en gaat via een ongeïsoleerd dak snel verloren.

Maar laat ook zeker de kruipruimte en de spouwmuur isoleren. Een compleet geïsoleerd huis levert namelijk het hoogste rendement op. En het zorgt voor meer wooncomfort. De vloer en de muren voelen immers een stuk minder koud aan en het tochtgevoel waar je in een ongeïsoleerde woning last van kunt hebben, behoort tot het verleden.

Laat vloerverwarming leggen

Vloerverwarming is een stuk duurzamer dan traditionele radiatoren. Dat komt omdat de CV-ketel het water slechts tot 50° hoeft te verwarmen. Bij radiatoren loopt dat op tot wel 90°. Daardoor verbruik je veel meer gas en krijg je een hogere energierekening gepresenteerd.

Maar vloerverwarming is niet alleen goedkoper, want net als het isoleren van je woning zorgt vloerverwarming voor meer wooncomfort. De warmte komt immers via de vloer in je woning terecht en wordt veel gelijkmatiger verdeeld.

Installeer een warmtepomp

Als je toch bezig bent met vloerverwarming, laat dan ook gelijk een warmtepomp installeren. Een warmtepomp is tot wel 5 keer zuiniger dan een normale CV-ketel. Bovendien is het mogelijk om vanuit de overheid subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een warmtepomp. Daardoor verdien je de investering nog sneller terug.

Stap voor stap naar een duurzamere woning

Het verduurzamen van je woning is geen goedkope klus. Dus het is helemaal niet erg als je het stap voor stap aanpakt. Wanneer je dat doet kijk dan vooral naar welke verduurzaming het meeste rendement en wooncomfort oplevert. Op die manier verdien je de investering sneller terug en wordt het sneller comfortabeler in huis.