Vloerverwarming die zorgt voor comfort en besparing

Vloerverwarming die zorgt voor comfort en besparing

Vloerverwarming wordt door velen beschouwd als het meest effectieve verwarmingssysteem. En het is een soort verwarming waar we altijd rekening mee moeten houden als we denken aan het bouwen of renoveren van een huis.

Vloerverwarming is een teken van comfort, omdat de luchttemperatuur op voethoogte hoger is dan de luchttemperatuur op hoofdhoogte. Dat komt omdat de verwarming van onderaf wordt gedaan. Het is vanaf de vloer dat de warmte wordt uitgestraald. Maar hoe werkt het?

De werking van de vloerverwarming is eenvoudig, het is een netwerk van polyethyleen buizen, vernet of polybutyleen, geïnstalleerd onder de vloer en boven een zelfnivellerende mortel. Door deze leidingen circuleert warm water met een temperatuur tussen 30ºC en 45ºC!

Wat is de beste vloer voor verwarmde vloeren?

Een verwarmde vloer heeft veel voordelen. In de winter kan het lopen op blote voeten zeer gastvrij zijn voor je en jouw gezin. Een goede tip is om te weten welke de beste vloer voor de verwarming is. Als je overweegt om een stralend vloerverwarmingssysteem te installeren, presteren sommige vloeropties beter dan andere.

De top 5-vloeropties voor gebruik op stralingswarmte:

 1. Porseleinen tegels
  Porseleinen tegels en keramiek in het algemeen zijn grote warmtegeleiders, zodat jouw huis alle voordelen van de stralingsverwarming krijgt. Bovendien zal de porseleinen tegel niet uitzetten als hij opwarmt of krimpt terwijl hij afkoelt. Zulke uitzetting en inkrimping kan scheuren veroorzaken. Dit is geen probleem met porselein en keramische tegels.
 2. Laminaatvloer
  De laminaatvloer bootst het uiterlijk van de houten vloer na. Het doet ook geweldig werk met stralingswarmte. Laminaat is opgebouwd uit lagen hout die in tegengestelde richting zijn aangebracht. Hierdoor ontstaat een stabieler materiaal dan massief hout. Laminaat breidt zich niet uit en krimpt zoals massief houten vloeren.
 3. Hout
  In tegenstelling tot laminaat moeten houten vloeren nauwkeuriger worden geanalyseerd. Als je op zoek bent naar de beste vloer voor een verwarmde vloer, dan is het zeker geen hout. Dat betekent niet dat het niet kan worden verwarmd, want, hoe ongelooflijk het ook lijkt, het is de meest gebruikte vloerbedekking in verwarmingssystemen.

  Belangrijk: sommige houtsoorten zijn gevoeliger voor warmte dan andere, als je twijfelt, zoek dan een expert voordat je met de installatie begint.

 4. Natuurstenen vloeren
  Graniet, marmer, zandsteen en andere soorten natuursteenvloeren geleiden de warmte zeer goed. Je kunt denken aan steen als koud, maar niet als je er een verwarmde vloer onder heeft geïnstalleerd.

  Als je nooit gedacht had dat je in de winter op een kale stenen vloer zou willen lopen, dan is dat omdat je de verwarmde vloer niet kent. Dus als jouw vraag was welke vloer de beste is voor een verwarmde vloer, naast de porseleinen tegel, dan is de natuurstenen vloer zeker een van de meest geschikte.

 5. Vinylvloeren
  Als je een “warme” vloer wilt die ook met kwaliteit kan worden verwarmd, is vinyl een haalbare optie. Vinyl dat geen hout heeft in zijn samenstelling is een van de beste vloeren om te verwarmen. In het geval van vinyl dat hout in zijn samenstelling heeft, is het ideaal om te kiezen voor die met minder dikte.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*