Vogelnet plaatsen om kraaien en duiven te weren

Vogelnet plaatsen om kraaien en duiven te weren

Een grote ergernis bij menig tuinbezitter, of beter gezegd tuinliefhebber, is dat de tuin overhoop wordt gehaald door kraaien en/of duiven. Zeker als je zelf kippen houdt of een liefhebber bent van kleinere vogels en deze (in de winter) bijvoert is dit een terugkerend probleem. Duiven en kraaien komen o.a. af op het kippenvoer of de voeder opties voor kleinere vogels. Maar ook natuurlijke elementen kunnen er al voor zorgen dat je overlast ervaart door kraaien en duiven. Ze brengen namelijk vaak veel schade met zich mee, van vervuiling door uitwerpselen, stankoverlast tot besmettingen en infecties door bacteriën. Maar ook kunnen ze gaan wroeten in de tuin, waardoor deze helemaal overhoopgehaald wordt. Als je een rieten dak hebt dan kan de schade nog verder gaan. Ze worden gelokt door de tuin en het aanwezige voer, maar vernielen ook makkelijk het rieten dak om als nestmateriaal te gebruiken. Een makkelijke oplossing om deze overlast te voorkomen is vogelnetten plaatsen. Het klinkt als een drastische ingreep, maar eigenlijk valt het best mee.

Verschillende vogelnetten en situaties

Het mooie van vogelnetten is dat ze haast onzichtbaar te plaatsen zijn. Er zijn verschillende kleuren netten beschikbaar waardoor deze opgaan met de aanwezige kleuren, gebouwen of planten in de tuin. Een vogelnet plaatsen betekend ook niet direct dat alle vogels geweerd worden. Er kan zelf gekozen worden welke soort vogel(s) geweerd gaan worden. Alleen de grotere soorten zoals de duif, kraai of kauw? Of kiest u voor kleinere maaswijdtes om alle vogels buiten te houden? Hoe kleiner de maaswijdte hoe meer soorten vogels er niet meer door kunnen. In de meeste situaties wordt gekozen voor mazen van 5×5 centimeter. Deze houdt de grote overlast veroorzakers buiten maar vormt geen belemmering voor kleinere vogels.

Een vogelnet heeft als doel om de vogel buiten te sluiten. Door het net worden alle plekjes op een gebouw, pand of zelfs kippenhok onbereikbaar gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan afdaken met een richel aan de onderkant, raamkozijnen of enkel de ren rondom het kippenhok. Vogels kunnen niet meer landen en al helemaal niet meer bij het voer in de tuin komen. Ze zullen dus op zoek gaan naar een andere plek waar ze wel toegang hebben tot voer of een fijne plek om te schuilen. Zo verdwijnt de vogeloverlast en kun je in rust genieten van de tuin.

De voordelen van vogelnetten laten plaatsen

Ben je nog niet overtuigd van de werking van vogelnetten? Een korte opsomming van de voordelen van vogelnetten:

  • Het beste middel om vogeloverlast tegen te gaan.
  • Relatief goedkope en duurzame investering.
  • Een vogelnet heeft gemiddeld een levensduur van 20 tot 30 jaar.
  • Zelf de keuze welke vogels wel en niet worden geweerd.
  • Op bijna alle panden en gebouwen inzetbaar.
  • Haast onzichtbaar op de meeste panden en gebouwen.