Waar moet een konijnenhok allemaal aan voldoen?

Waar moet een konijnenhok allemaal aan voldoen?

Eindelijk is het zover, eindelijk mag je een huisdier uitzoeken! Maar wat gaat het worden? Een hond, kat, cavia, hamster, konijn of een vis? Het ene dier vraagt meer verantwoordelijkheid dan het andere dier. Een hond moet je bijvoorbeeld drie keer per dag uitlaten, waar heel veel tijd in gaat zitten. Bij een vis hoef je juist bijna niks te doen, maar de vis doet zelf ook niet veel. Wil jij juist een huisdier wat hier tussen in zit? Dan kun je kiezen voor een konijn. Een konijn zit vaak in een konijnenhok, maar kan ook buiten in een ren zitten of zelfs in de woonkamer. 

Konijn voor buiten of binnen

Veel mensen kiezen al snel voor een buitenhok wanneer ze een konijnenhok kopen. Maar heb jij er wel eens over nagedacht dat konijnen ook binnen kunnen leven? Je kunt er voor kiezen om een konijnenhok voor binnen te kopen. Nu denk je waarschijnlijk dat het heel vies is om een konijn binnen te hebben, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Het is eigenlijk hetzelfde als een hond hebben, zolang je ze goed hebt afgericht, heb je weinig werk met het dier. Een konijn kan dus gewoon door de woonkamer huppelen, zonder dat die alles vies maakt.  

Maak het je konijn comfortabel

Een konijn voor binnen is leuk, maar een konijn kan ook prima buiten staan. Zorg er dan wel voor dat je het je konijn zo comfortabel mogelijk maakt. Het begint al bij zijn slaapplekje. Deze moet beschut en donker zijn, zodat hij zich veilig voelt en dat hij geen last heeft van licht van bijvoorbeeld een lantaarnpaal of een buitenlamp die ’s nachts brand. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het konijn veel ruimte heeft in zijn hok en dat die zich niet opgesloten voelt. Zet het buitenhok in de schaduw, zodat het in de zomer niet te warm wordt voor het konijn en leg er in de winter een deken overheen, zodat het niet te koud wordt. 

Maak het jezelf ook comfortabel

Je hebt heel veel soorten verschillende konijnenhokken, dus hoe weet jij nou welk konijnenhok je moet kiezen? Natuurlijk is het belangrijk dat je kiest voor een konijnenhok waar het konijn goed in past. Maar zorg er ook voor dat je een konijnenhok koopt waar je zelf ook profijt aan hebt. Je moet namelijk het hok één keer per week schoonmaken. Het zou dan erg irritant zijn dat je een hok hebt gekocht die heel moeilijk schoon te maken is. Dit kost je namelijk veel tijd en aangezien je het zo vaak moet doen, kun je het beste voor een hok kiezen die comfortabel is voor je konijn, maar ook voor jezelf.

Let op het materiaal van het konijnenhok

Controleer altijd of het materiaal van je konijnenhok ook veilig is voor je konijn zelf. Konijnen knagen namelijk overal aan en het is zonde als ze het konijnenhok zelf kapot knagen. Zorg er daarom voor dat ze in een hok worden gestopt waar ze niet makkelijk door het materiaal heen kunnen komen. Zorg er daarnaast voor dat het materiaal niet giftig is. Bijvoorbeeld een geverfd konijnenhok kan gevaarlijk zijn voor het konijn, wanneer de verf giftig is. Dus let altijd goed op het materiaal, voordat je een hok koopt.