Wat is CO2 en waar dient de CO2 fles voor?

Wat is CO2 en waar dient de CO2 fles voor

In dit artikel wordt de definitie van CO2 gegeven. Vervolgens worden de toepassingen van CO2 genoemd. We kijken daarna kort naar eventuele giftigheid van het gas. Ten slotte wordt de vraag beantwoord waar de CO2 fles voor kan dienen. 

Wat is de definitie van CO2?

CO2 staat voor koolstofdioxide. Het wordt ook weel koolzuurgas of kooldioxide genoemd. Het is een geurloos en kleurloos gas dat ook zonder tussenkomst van de mens op aarde voorkomt. De enige manier waarop je CO2 wel eens kunt ruiken, is als het een verbinding aangaat met de waterdamp koolzuur. Bij een hoge concentratie kan dan wel eens een sterke zurige geur worden waargenomen. De concentratie van koolstofdioxide neemt op aarde sterk toe. Dit heeft verband met de opwarming van de aarde.

Wat zijn de toepassingen van CO2?

Als je koolstofdioxide oplost in water dan verandert het in waterstofcarbonaat (H2CO3). In sommige gevallen wordt kooldioxide wel eens koolzuur genoemd. Je hoort het in dit geval koolzuurgas te noemen. Kooldioxide ofwel CO2 wordt veel gebruikt voor frisdranken. Het onder druk toevoegen van koolstofdioxide aan dranken om voor prik te zorgen, heet carboniseren. 

Een andere toepassing van koolstofdioxide is dat het wel eens in brandblussers wordt gebruikt. Als water als blusmiddel gevaarlijk is vanwege chemische reacties die zouden kunnen ontstaan, is dit een goed alternatief. Ook in gevallen waarin water zorgt voor gevaarlijke stroomgeleiding of extreme schade aan bijvoorbeeld papieren archieven, is koolstofdioxide een passend alternatief. 

Is CO2 giftig?

CO2 komt voor in onze atmosfeer. Echter, het is in hoge concentraties giftig. Een concentratie van zo’n één procent kan wel eens voorkomen in een drukke ruimte die slecht geventileerd is. Sufheid kan optreden bij wat langere blootstelling. Dodelijk is deze stof pas als de concentraties in de lucht hoger dan 20% zijn. 

Wat is de CO2 fles precies?

Een grijze kraag maakt de CO2 fles herkenbaar. Hij kan in allerlei situaties worden gebruikt, bijvoorbeeld als beschermgas bij laspraktijken, bij de horeca, als drijfgas en nog veel meer. Weet wel dat je bij de CO2 fles de richtlijnen voor opslag en transport (PGS15) in de gaten moet houden. Het gaat hierbij om controle en veilig gebruik.