Er zijn vele soorten valbeveiligingen op de markt. Echter is dakrandbeveiliging essentieel om de veiligheid van de medewerkers te waarborgen. Deze beveiliging is verplicht op bouwplaatsen waar werkzaamheden worden verricht op een hoogte van 2,5 meter of hoger. Bovendien wordt op deze manier het risico voor sw medewerkers tot een minimum beperkt. Twee verschillende soorten dakrandbeveiligingen worden genoemd.
Tijdelijke of permanente beveiliging
Dakbeveiliging is verkrijgbaar in twee opties, tijdelijke en permanente. Welke optie ook gekozen wordt, deze beveiliging moet altijd aan de meeste recente normen voldoen. Deze gelden zowel voor de bouw als de industrie. Een vorm van valbeveiligingen is leuningen. Vele bouwprojecten worden beveiligd met aluminium leuningen in combinatie met vangnetten. Dit is handig voor elke staal- en betonbouw constructie. Elke bouwproject is anders in de afmetingen van het gebouw. Daarom is het belangrijk om maatwerk te gebruiken. De leuning constructies hebben vaak diverse lengtes. Bovendien is er een andere soort randbeveiliging. Deze is uiterst geschikt voor projecten met overstek. Hierbij maken bedrijven gebruik van dakrandbeveiliging vanaf de grond. Dit is een betere keuze bij renovatie. Maar ook bij dakdekwerkzaamheden is een losstaande beveiliging beter.
Zakelijke en particuliere projecten
Dakrandbeveiliging wordt voornamelijk bij zakelijke projecten ingezet. Echter is het belangrijk om als particulier op deze expertise te rekenen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Vooral in een informele situatie. Particuliere projecten zijn bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Hierbij is het gevaarlijk als iemand van het dak valt. Zakelijke projecten lopen vaak erg uiteen. Vak renovatie tot grote bouwprojecten. Bovendien is randbeveiliging niet afhankelijk van de sector, maar van het project. Deze beveiliging wordt van de agrarische sector tot aan de industriegebieden ingezet.
Het belang van een goede monteur
Of de randbeveiliging nou tijdelijk of permanent geplaatst wordt, de veiligheid tijdens gebruik staat voorop. Daarom is het essentieel om met ervaren en gecertificeerde monteurs te werken. Dit gaat niet alleen om een VCA en hoogwerker certificaat. Het is ook belangrijk dat de monteur gespecialiseerd is in veiligheidsnetten en visnetten. Dit garandeert de veiligheid. Zelfs tijdens ongelukken. Natuurlijk is het doel dit te voorkomen met professionaliteit. Dit geldt zowel voor de monteur als de medewerkers tijdens het project.