Wat is een waterontharder en heb jij die nodig?

Een waterontharder – de naam zegt het al – is een apparaat dat hard water zachter maakt. Dat doet het door kalkdeeltjes uit het water te filteren voordat het je kranen uitkomt. Hard water kan problemen opleveren, zoals aanslag in je apparaten en leidingen, doffe en gestreepte tegels in je douche, droog haar en huidproblemen, stugge kleding na het wassen en aanslag op je kopjes en glazen. Daarbij heb je in gebieden met hard water meer schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten nodig, wat duurder is en slechter voor het milieu. In Nederland is ons water van nature vrij hard en de meeste gemeenten ontharden het al voordat jij het ontvangt. Heb je dan wel een waterontharder nodig?

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat je op je leidingen aansluit op de plek waar het water je woning binnenkomt. Het bevat filters die kalk en magnesium uit het water filteren. Dat kunnen ze volledig verwijderen, of je stelt een resthardheid in. Er zijn verschillende soorten ontharders, bijvoorbeeld elektronische of hydraulische ontharders. De eerste werkt met elektriciteit en wordt bestuurd met een computer, terwijl de tweede met de druk van het water in je leidingen werkt. Vervolgens heb je de keuze uit grotere en kleinere apparaten die aansluiten bij grotere en kleinere watergebruikers of kies je tussen een apparaat met een of twee filters. Er worden waterontharders gemaakt voor elk soort huishouden en voor elke soort gebruiker.

Heb je een ontharder nodig?

Zoals al even aangegeven, verwijderen veel waterbedrijven in Nederland al een grote hoeveelheid kalk uit het water voordat jij het krijgt. Zij geven dan ook aan dat een waterontharder niet nodig is. Ze beoordelen hoe hard je water is door de Duitse Hardheid te meten. En als je dat als maatstaf neemt, zijn er maar weinig gebieden in Nederland met echt hard water. Het waterbedrijf bepaalt echter niet of jij een ontharder nodig hebt, dat doe je zelf. Heb jij last van het kalkniveau in je water, dan doet het er weinig toe of het zacht of hard water is. Een waterontharder aanschaffen is dus een goed idee als jij graag zacht water wilt gebruiken en niet meer de gevolgen van kalk ondervinden in je apparaten en leidingen.

De voordelen van een waterontharder

Het aanschaffen van een ontharder heeft een aantal belangrijke voordelen. Daar profiteer je van vanaf het moment dat je de waterontharder aansluit. Met het onderstaande lijstje bepaal jij of deze investering voor jou de moeite waard is:

  • Je bespaart geld met een ontharder. Je apparaten gaan 30% langer mee en je kunt het gebruik van schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten halveren.
  • Je huishouden wordt ook milieuvriendelijker, omdat je minder schadelijke stoffen het riool in brengt.
  • Je ziet geen strepen meer op ramen, douche tegels en auto na het wassen.
  • Je was droogt zacht en soepel op en verkleurt minder snel.
  • Je haar en huid zijn minder droog na het wassen.
  • Thee, wijn en koffie aanslag verdwijnen van je kopjes en glazen.