Hoe behandel je osmose?

plamuren

Als je een boot van polyester hebt dan kun je last krijgen van osmose. Osmose is een reactie die kan ontstaan wanneer water, de gelcoat en een in water oplosbare stof met elkaar in aanraking komen. Het water gaat langzaam door de gelcoat heen en dringt de boot binnen. Wat kun je doen tegen osmose? Je leest het in dit artikel.

Osmose behandeling

Als je polyester boot te maken heeft met osmose dan is het aan te raden om dit zo snel mogelijk te repareren om erger te voorkomen. Je kunt osmose zelf eenvoudig oplossen, maar bij grote schade kun je het beste professioneel advies inwinnen. Behandel je osmose niet op tijd dan kan er veel schade ontstaan. In het ergste geval kan je boot onder water komen te staan en kun je je boot laten afvoeren naar de botensloperij

Gelcoating verwijderen

Het beste kun je beginnen met het verwijderen van de gelcoating en de verf. Als de schade erg groot is moet je het helemaal verwijderen. Is de schade plaatselijk dan verwijder je het alleen op de plek van de osmose. Voor het verwijderen van de gelcoating kun je gebruik maken van een schraper of een straler. Nadat de gelcoating is verwijderd komt het kale laminaat tevoorschijn. Reinig dit met water en laat het een aantal weken drogen. Het is erg belangrijk dat de romp goed droog is. Geef hem daarom ruim de tijd om te dromen.


Plamuren

Als het laminaat goed droog is kun je beginnen met het onderwaterschip te plamuren. Dit kun je doen met epoxy. Met dit middel kun je osmose prima repareren. Voordat je het onderwaterschip gaat plamuren, moeten alle gaten en scheuren gerepareerd zijn. Vervolgens vul je alle ongelijke delen op de romp op. Lagere delen kun je opvullen met plamuur en de hoge plekken kun je wegschuren.