Wat is een waterontharder?

Zit jij er aan te denken om een waterontharder aan te schaffen voor in huis? Maar weet je nog niet zo goed wat de beste keuze is en welke voordelen het oplevert? In deze blog wordt verder ingegaan op de functie van een waterontharder en de voordelen zodat jij een weloverwogen keuze kan maken. 

Wat is de functie van een waterontharder?

Dankzij een speciaal proces zorgt een waterontharder ervoor dat er geen kalk meer in het water zit. Hierdoor krijg je dankzij een waterontharder zacht en kalkvrij water. Dit proces wat wordt uitgevoerd wordt ionenwisseling genoemd, dit houdt in dat mineralen, calcium en magnesium die in leidingwater aanwezig zijn uit het water gefilterd worden dankzij natriumionen. Dit resulteert in minder kalk vlekken, minder kalkafzetting in de waterleiding en elektrische toestellen en een lagere energiefactuur. 

 

De waterontharder kan worden aangesloten op de waterleiding, door deze aansluiting zorgt de waterontharder ervoor dat de kalk rechtstreeks uit het water gefilterd wordt. Zelf hoef je hier relatief weinig werk aan te besteden, enkel moet om de zoveel tijd de zoutblokken vervangen worden de rest van het werk doet de waterontharder. 

Waarvoor dient een waterontharder?

De meest voorkomende reden waarom mensen kiezen voor een waterontharder is om kalkaanslag te voorkomen. Vele  mensen vinden kalkaanslag vervelend en vaak zorgt het voor nadelen. Zo kan kalk de levensduur van elektrische apparaten zoals een wasmachine en koffiezetapparaat verminderen. Dankzij de waterontharder die zorgt voor zacht, kalkvrij water wordt de levensduur van deze apparaten aanzienlijk verlengd. Naast de elektrische apparaten zorgt de waterontharder ook voor een efficiëntere werking van bijvoorbeeld je verwarmingselementen, boiler of vloerverwarming. 

Zoals net genoemd verlengt het de levensduur van onder andere wasmachines, naast dat voordeel biedt de waterontharder ook nog een ander voordeel voor wasmachines. Zo is er minder wasmiddel nodig bij het gebruik van een waterontharder, je kleren worden zachter omdat er zacht water gebruikt wordt en daarnaast zullen kleuren minder snel dof worden. 

Niet alleen in apparaten is kalk een vervelende voorkoming, ook in het sanitair komt kalkaanslag voor. Het schoonmaken van deze aanslag op bijvoorbeeld kranen en douchekoppen neemt veel tijd in beslag. Dankzij het gebruik van een waterontharder kan deze tijd bespaart worden. Naast de tijdsbesparing zorgt de waterontharder ook voor besparing op reinigings- en ontkalkingsmiddelen voor het sanitair. 

Naast apparaten biedt een waterontharder ook voordelen voor jou als persoon. Kalkvrij water is namelijk een stuk beter voor je lichaam. Lichamelijke klachten als eczeem, psoriasis en droge huid kunnen mede veroorzaakt worden door kalk in het water. Dankzij kalkvrij water kunnen deze klachten verminderen.  

Wil jij ook een waterontharder aanschaffen?

Na het lezen van deze voordelen nog meer interesse gekregen in een waterontharder? Bekijk snel het assortiment van waterontharder-expert voor de beste waterontharder voor jou, neem vrijblijvend contact met ze op voor en offerte op maat.