Wat is glastuinbouw?

Glastuinbouw

Glastuinbouw is vandaag de dag ongelofelijk populair. Het betreft in de praktijk een vorm van beschermde teelt waarbij er gebruik wordt gemaakt van een kas, gemaakt van glas. Het glas dat deel uitmaakt van de kas vormt als het ware een barrière tussen enerzijds de buitenlucht en anderzijds de gecontroleerde lucht welke zich in het gebouw bevindt. Dit zorgt ervoor dat niet alleen bloemen, maar bijvoorbeeld ook groenten gekweekt kunnen worden onder de meest gunstige omstandigheden. Er wordt van het glas gebruik gemaakt omdat ze het zonlicht door kan laten. Dit wordt geheel terecht aanzien als een essentieel aspect voor de groei van de planten en groenten. Bent u ook wel geïnteresseerd in glastuinbouw en alle voordelen die het toepassen ervan met zich meebrengt? Kom er dan snel alles over te weten hier op deze pagina! 

    1. Wat zijn de voordelen van glastuinbouw? 

Het moet gezegd dat er aan het toepassen van glastuinbouw enkele interessante voordelen zijn verbonden ten opzichte van het kweken in de buitenlucht. In de kassen is het bijvoorbeeld mogelijk om volledig zelf te bepalen van welke temperatuur er gebruik moet worden gemaakt. Bovendien dient er ook te worden bepaald van hoeveel water er gebruik moet worden gemaakt en hoeveel licht er voor de planten in kwestie is vereist. Hierdoor is het veel beter mogelijk om op voorhand in te schatten hoeveel en van welk gewas er precies wanneer klaar zal zijn. Bovendien is het ook nog eens zo dat het met behulp van glastuinbouw mogelijk is om het hele jaar door hetzelfde product te kweken. Ook in landen met onzekere weersomstandigheden kan het dus interessant zijn om glastuinbouw toe te passen. 

    1. De impact van glastuinbouw op ons milieu 

Het staat als een paal boven water dat er aan glastuinbouw in de praktijk heel wat interessante voordelen zijn verbonden. Het zou echter niet verstandig zijn om ook niet stil te blijven staan bij de nadelen die hierdoor worden veroorzaakt. Dat heeft ook de Nederlandse regering gedaan. Om de milieuschade die kan worden veroorzaakt door glastuinbouw te doen afnemen heeft ze er bijvoorbeeld voor gekozen om het ‘Convenant Glastuinbouw en Milieu’ op te stellen. Dit gebeurde reeds in het jaar 1997. Bovendien heeft men door de jaren heen ook nog tal van andere milieumaatregelen genomen en vindt er een sterke aanmoediging plaats van biologische bestrijding. Voor de Nederlandse overheid is het belangrijk dat partijen die ervoor kiezen om aan glastuinbouw te doen milieuvriendelijker gaan werken. Tegelijkertijd moeten ze echter ook wel een bepaalde winst kunnen realiseren. Niet echt een eenvoudige opdracht…

 

 

  • De modernisering van glastuinbouwgebieden 

 

De herstructurering die door de Nederlandse overheid werd aangekondigd heeft in het bijzonder betrekking tot de modernisatie van de glastuinbouwgebieden. Een niet onaanzienlijk deel van de gebieden die tegenwoordig verspreid over Nederland zijn terug te vinden zijn immers verouderd. Niet alleen de water- en energievoorzieningen, maar ook de wegen voldoen dan ook niet langer aan de eisen die worden gesteld aan een moderne groente fabricage. Omwille van deze reden is het van groot belang om deze bestaande gebieden her in te delen. Bovendien moet er ook werk worden gemaakt van het aanleggen van nieuwe gebieden voor glastuinbouw.

Om deze modernisering mogelijk te maken wordt er getest met toepasbare en innovatieve technologieën. Deze nieuwe technologieën kunnen in de praktijk

worden ingezet voor het telen van niet alleen groenten en fruit, maar ook bloemen en planten. 

 

Een organisatie die zich bezig houdt met de innovatie voor de glastuinbouw en de ontwikkeling van deze technologieën, is TNO. 

Meer lezen over het werk van TNO op dit gebied? Klik hier.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*