Wat is het voordeel van een handzaag?

Het gebruik van een handzaag kent voordelen en nadelen. Het belangrijkste voordeel van een handzaag is dat deze qua aanschaf een heel stuk minder kostbaar is als een zaagmachine. Je kunt immers een handzaag aanschaffen voor een paar euro bij iedere bouwmarkt. Wat ook belangrijk is, is dat vrijwel iedereen een handzaag kan bedienen. Een zaagmachine kan zeker niet door iedereen bediend worden. Voor het bedienen van een handzaag heb je toch zeker een gezonde dosis lef nodig.

Er zijn nog meer voordelen van een handzaag

Een ander voordeel van een handzaag is dat het een handzame zaag is die gemakkelijk mee te nemen is. Een laatste voordeel van een handzaag is dat je zelf in de hand hebt hoe het werk wat je wil doen wordt uitgevoerd en niet afhankelijk bent van hoe een machine werkt. Grote dikke balken kunnen ook gewoon gezaagd worden met een handzaag. Een zaagmachine is niet altijd geschikt voor het verzagen van dik materiaal. Je project hoeft ook niet per se versleept te worden om verzaagd te worden. Je kunt je klus dus ter plekke aanpakken.

Een handzaam stuk gereedschap zonder beperkingen

Voor het gebruiken van een handzaag hoef je ook niet per se in de buurt te zijn van een stopcontact. Een handzaag heeft immers geen stopcontact nodig. Mocht je een klus willen gaan doen op een andere locatie is het ook geen probleem om je handzaag mee te nemen. Een handzaag is immers een zeer handzaam stuk gereedschap. Een zaagmachine echter kan nogal wat wegen en is een heel stuk lastiger om mee te nemen. Wanneer je werkt met een handzaag is het ook meestal zo dat je tijdens het werken met de handzaag minder rommel maakt als met een zaagmachine.

Zijn er dan alleen maar voordelen?

Er zijn zeker niet alleen maar voordelen bij het gebruiken van een handzaag. Wanneer je een klus klaart met een handzaag is een nadeel bijvoorbeeld dat je een heel stuk langer bezig bent als met een zaagmachine. Een zaagmachine werkt te allen tijde sneller als een handzaag, vooral als er zaagsneden of zaagstukken moeten worden gemaakt die allen hetzelfde zijn en vaak terugkomen. Een zaagmachine werkt sneller maar ook nauwkeuriger. Met een handzaag kan er nooit zo nauwkeurig gewerkt worden als met een zaagmachine. Een zaagmachine kan immers berekeningen maken en je kunt het een en ander instellen, dat is met een handzaag allemaal niet mogelijk.

Tip: www.zaagbladenxl.nl