Tuinontwerp laten maken? Dit zijn de aandachtspunten

Tuin

Ben je toe aan een nieuwe tuin. Dat is het belangrijk om als eerste stap een tuinontwerp te laten maken. Echter, bij een goed tuinontwerp komt meer kijken dan het maken van een grove schets van hoe je tuin er ongeveer uit moet komen zien. Om je nieuwe tuin naar wens te laten zijn, is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. In dit artikel vertellen we hier meer over.

De gebruikers van de tuin

Ieder tuinontwerp is gebaseerd op de wensen van de tuingebruikers. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld dat je behoefte hebt aan een ruim terras met plek voor een barbecue. Of dat er genoeg speelruimte is voor je kat of je hond. En als je kinderen hebt is het natuurlijk van belang dat zij ook lekker kunnen ravotten in de tuin.

Kortom, als je een tuinontwerp laat maken is het eerst van belang om de tuingebruikers centraal te stellen en wat hun wensen zijn.

Een goede mix van beplanting

Hoe vaak zie je een tuin die er in de winter uitgestorven bijstaat? Precies, dat zie je best vaak. Zonde en totaal onnodig. Door voor een goede mix van beplanting te kiezen kun je ervoor zorgen dat er in ieder seizoen groen in je tuin groeit.

Geef deze wens door bij het hoveniersbedrijf die je tuinontwerp gaat maken. Een tuin die er het hele jaar door leuk uitziet vergroot het tuinplezier enorm.

De afvoer van regenwater

Een belangrijk aspect in ieder tuinontwerp zou de afvoer van het regenwater moeten zijn. Tegenwoordig hebben we immers te maken met fikse regenbuien waarbij het niet uitzonderlijk is dat tuinen geheel blank staan.

Met innovatieve oplossingen, zoals een drainagesysteem of een drijvend terras, hoeft hevige regenval geen probleem op te leveren. En als je het allemaal wat minder innovatief wilt, zijn er ook eenvoudige oplossingen. 

Denk bijvoorbeeld aan een regenton die je op de dakgoot aansluit om het regenwater op te vangen. Het regenwater kun je vervolgens gebruiken om tijdens de drogere periodes de planten water te geven.

Vergeet de natuur niet

De natuur heeft het al jarenlang behoorlijk zwaar. Insecten hebben moeite om te overleven, egels vinden steeds minder schuilplaatsen en vogeltjes vinden minder voedsel. Dit alles komt onder andere doordat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun tuin vrijwel geheel te bestraten. De natuur kan hier niets mee. Bovendien absorberen de tegels warmte waardoor het alleen maar warmer wordt in de tuin.

Vraag daarom aan de hovenier die het tuinontwerp maakt om bij het ontwerp rekening te houden met de natuur. Wist je overigens dat er in diverse gemeentes subsidiemogelijkheden zijn voor het vergroenen van je tuin? 

Het werkt zo: als je een bepaald gedeelte van je tuin beplant kun je subsidie krijgen. Informeer bij je gemeente naar de mogelijkheden en geef de eisen door aan de hovenier die jouw tuinontwerp maakt.