Wat is LATW?

LATW

Bij Alformet werken ze met Laser Assisted Tape Winding. Ik hoor je al zeggen “Wat is dit nou weer?” LATW maakt de fabricage van composietproducten met een hoge graad van automatisering moogelijk. Hierin wordt de standaard UD-tape gecombineerd met vezels in een thermoplatische matric en een krachtige laserstraal waardoor de fabrikanten in staat zijn om diverse materialen te verwerken in een korte periode. De productivteitscijfers gaan hierdoor door het dak heen. Het lasergebruik maakt deel uit van de Automated Fiber Placement technologie en het wordt gezien als een doorbraak voor de toepassing van themoplastische composiet producten voor massaproductie.

Hoe werkt het?

Nu hebben we kort uitgelegd wat het inhoud, maar hoe werkt de technologie nou precies? De technologie gebruikt de eigenschap van themoplasten om zacht te worden op een bepaalde temperatuur. Dit gebeurd door de materialen te verhitten met een laser. Rond de doorn wordt de UD-tape gewikkeld door deze te draaien. Door het laservermogen te gebruiken om alles nauwkeurig te verhitten kan het materiaal met hoge snelheid aan elkaar worden gelast.

Wat maakt het mogelijk?

De LATW-technologie kan worden toegepast in veel groepen themoplasten die als UD-tape verkrijgbaar zijn. Het is een interessante ontwikkeling die voor veel bedrijven handig kan zijn. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan een kijkje op https://www.alformet.com/,