Wat zijn verborgen gebreken? 5 voorbeelden

Bij het kopen van een huis krijg je ook te maken met de verborgen gebreken. De verborgen gebreken zijn eigenlijk gebreken die je op het eerste gezicht niet kunt zien. Deze worden meestal vastgesteld door middel van een bouwkundige keuring door een expert. In het bouwkundig rapport zie je snel een overzicht van alle reparaties die je zou moeten uitvoeren. Dit zijn vijf voorbeelden van veel voorkomende verborgen gebreken waar je rekening mee moet houden.

1. Een lekkage

Een lekkage zie je niet altijd meteen. Soms zie je een lekkage doordat water overstroomt of dat buren last hebben van waterschade. In het beginstadium is een lekkage echter niet altijd zichtbaar. Het is daarom belangrijk om deze tijdens de bouwkundige keuring op te sporen zodat het ook snel verholpen kan worden. Lekkages komen regelmatig voor en dat is ook de reden dat dit gebrek deze lijst met voorbeelden van verborgen gebreken in huis aanvoert.

2. Asbest

In huizen die gebouwd zijn voor een bepaalde tijd, kan er nog wel eens asbest voorkomen. Het is erg belangrijk om dit te controleren omdat asbest erg gevaarlijk en giftig kan zijn. Het is een hele klus om asbest te verwijderen. Je wilt dit daarom weten voordat je een huis aanschaft.

3. Rotte dakconstructie

De dakconstructie wordt bij een bouwkundige keuring altijd uitgebreid gecontroleerd. Wanneer een oudere dakconstructie niet goed onderhouden is, kan deze gaan rotten. Hierdoor is de constructie niet meer sterk en dit kan grote problemen opleveren. 

4. De aanwezigheid van houtworm

De aanwezigheid van houtworm kan voor veel schade zorgen. Houtwormen zijn insecten die hout eten. Houten vloeren, meubels of wanden kunnen hier flink door aangetast worden. Dit kan voor veel schade zorgen. Het is erg belangrijk om op tijd te weten als je te maken hebt met houtworm.

5. Scheuren in muren of plafonds

In veel oudere huizen zie je scheuren in de muren of in de plafonds. Dit is niet altijd zorgelijk, maar het is wel belangrijk om de ernst ervan in kaart te brengen. Deze scheuren worden soms bedekt door een verflaag of behang. In het bouwkundig rapport van de bouwkundige keuring lees je in hoeverre onderhoud voor deze gebreken nodig is.