Welk grassoort is geschikt voor jouw gazon?

welke grassoort is geschikt voor jouw gazon

Een juiste grassoort kiezen voor je gazon, is heel belangrijk, als je wilt voorkomen dat er kale plekken, mos en onkruid in je gazon gaan ontstaan. Als je zelf op je ligstoel in het gazon wilt liggen, terwijl de kinderen lekker aan het voetballen zijn, dan is een grovere sterke grassoort de ideale oplossing voor je gazon. Is je gazon juist onderdeel van een siertuin en wil je deze juist helemaal niet intensief gaan gebruiken, dan kan je bijvoorbeeld een siergazon leggen, van wat fijnere, maar ook kwetsbare grassoorten.

2. Speelgazon

Of je nu zelf een potje gaat voetballen op je gazon, met kinderen of huisdieren gaat ravotten, of lekker je ligstoel midden op het gazon uit klapt, normaal kan gras dit allemaal prima aan. Het is wel verstandig om bij het tuincentrum te kiezen voor een speciaal graszaadmengsel dat geschikt is voor een speelgras. Zo weet je tenminste zeker dat je gazon tegen dit intensieve gebruikt bestand is.

Onderhoud

De plekken waar je het meest over het gazon loopt, of als er bijvoorbeeld een schommel op het gazon staat, zullen het snelst slijten. Deze plekken dienen één keer per jaar grondig aangepakt te worden. In het voorjaar moet je de versleten plekken eerst verticuteren. Daarna ga je de kuilen vullen met Cocopeat plantaarde en compost. Nu kan je deze plekken opnieuw gaan inzaaien met speciaal graszaad voor speelgazons. Het kan ook zijn dat je last hebt van een dichtgeslagen grond, doordat deze grond dusdanig intensief gebruikt is, dat het teveel in elkaar is gedrukt. Dit is gemakkelijk op te lossen, door met een riek of prikvork regelmatig in het gazon te prikken. Zo krijgt het gazon weer wat lucht en de wortel van het gras kan daardoor dieper groeien. Het is dan zelfs mogelijk dat zwakke plekken helemaal niet meer kaal worden en sowieso sneller herstellen bij schade. Om dit proces nog eens extra te ondersteunen, gebruik je de organische meststof Gazon-AZ van Ecostyle.

2. Siergazon

Als je een siergazon wilt aanleggen, heb je uiteraard geen robuuste grassoorten nodig zoals bij een speelgazon. De grassoorten voor siergazon mag bestaan uit een heel fijn graszaadmengsel. Het tuincentrum kan je adviseren welke soort je moet nemen. Zo is dit fijne grassoort ook geschikt bij schaduwrijke plekken.

Onderhoud

Net als een speelgazon, moet je ook een siergazon onderhouden. Sterker nog, omdat een siergazon uit hele fijne grassoorten bestaan, is de kans op aangroei van mos en onkruid wat groter. Je kunt kale plekken behandelen met een speciaal graszaad voor siergazons.

Zure grond

De zuurgraad van de bodem is heel belangrijk voor een mooi gazon. Meet daarom altijd de pH-waarde van je gazon. Je kan hiervoor een test van Ecostyle kopen bij het tuincentrum of online. Als de pH-waarde 6,5 is, dan is de zuurgraad in de bodem goed. Is de pH-waarde lager dan 5,5, strooi dan twee maal per jaar extra kalk. Ecostyle heeft op haar website een overzicht van dosering en gebruiksaanwijzing van de pH-test staan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*