Welke soorten randbekisting zijn er?

randbekisting

Wanneer je kijkt naar randbekisting, dan zie je dat dit van nut is voor het bekisten van de zijkanten van platen van gewapend beton. Deze elementen kunnen worden geleverd om direct gemonteerd te worden op de juiste hoogte. Door voor de montageklare randbekisting te kiezen, is het mogelijk om veel tijd en kosten te besparen. Dit is veel voordeliger dan werken met conventionele randbekisting.

Wat is randbekisting?

Randbekisting zoals die van Vencory.nl is een mal voor de zijkant van beton. Dat kan je storten op gewapende platen. De randbekisting is er van verschillende materialen. Het is meestal een verloren bekistingsdeel. Dit betekent dat je deze in het bouwwerk behoudt en je dus geen kosten voor demontage en afval hebt.

De verschillende soorten randbekisting

Er zijn meerdere soorten randbekisting. De bekendste soort is die van metaal. Ook die van staal wordt veel gebruikt. Die van Vencory is gemaakt van mineraal van 10 tot 14 mm in een geboden, platte geperste plaat. Daardoor is deze heel stevig en kan je voor strakke afwerking zorgen. Dit is echter lang niet de enige vorm die er bestaat. Er zijn ook allerlei andere mogelijkheden waar je voor kan gaan als je een keuze wilt maken.

Prefab randbekisting uitkiezen

Een andere vorm is prefab randbekisting. Dit levert een grote besparing van tijd op. Dat komt omdat deze randkist helemaal kant-en-klaar is als deze geleverd wordt. Je hoeft deze alleen nog maar vast te lijmen. Schroeven, zagen en andere werkzaamheden aan het hout zijn allemaal helemaal niet meer nodig. Dit betekent dat het monteren veel sneller en eenvoudiger wordt en je veel minder tijd kwijt bent.

Kiezen voor verloren bekisting

Een andere optie die je hebt is verloren bekisting. Dit is de soort die je in het beton laat zitten als het gestort is. Door de juiste materialen te gebruiken kan je deze in verschillende situaties gebruiken. Het is vooral aantrekkelijk om dit te bereiken op plekken waar de bekisting niet meer bereikbaar is na het storten. Denk aan gebruik in vloeren, poeren of in funderingsbalken.

Een breedplaatvloer

Randbekisting is ook van waarde voor het maken van vloeren met breedplaat en kanaalplaat. De vloerranden als randbekisting zijn dan op verschillende hoogtes toe te passen.

Geïsoleerde kantplank

De geïsoleerde kantplank gebruik je voor het bekisten van de zijkanten van platen van gewapend beton. De buitenzijde is bekleed met vezelcementplaat. Zo kan je deze ook direct toepassen als kantplank.