3 tips om het verpakkingsproces van je bedrijf te verbeteren

3 tips om het verpakkingsproces van je bedrijf te verbeteren

Als je een bedrijf hebt, weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om producten veilig en efficiënt te verpakken voor verzending. Soms kan het verpakkingsproces chaotisch of tijdrovend zijn door een inefficiënte aanpak. Gelukkig zijn er talloze manieren om het verpakkingsproces van je bedrijf te verbeteren, of je nu een klein startend bedrijf hebt of jouw bedrijf al een gevestigde naam in de branche is. In dit blog geven we 3 tips hoe je het verpakken van producten kan optimaliseren, zodat je tijd en geld bespaart en de klantervaring verbetert!

1. Automatiseer door middel van machines

Het verpakkingsproces waarmee geproduceerde goederen klaar worden gemaakt voor verzending, kan een tijdrovende klus zijn waar relatief veel arbeidskrachten voor worden ingezet. Een verpakkingsmachine kan dezelfde taken als mensen, maar voert ze sneller, beter en goedkoper uit. Een aantal veelgebruikte Panhuijsen verpakkingsmachines die het productieproces verbeteren zijn:

       Palletwikkelmachines

Een palletwikkelmachine wikkelt in een handomdraai een volledige pallet in met rekwikkelfolie. Bind het eerste stukje rekwikkelfolie vast aan de pallet en de machine gaat aan de slag.
Wellicht beschouw je het aanschaffen van een palletwikkelmachine vooral als een kostenpost. Dit is vaak juist niet het geval. Als je veel pallets moet omwikkelen kost dit erg veel tijd van je medewerkers wat uiteindelijk vaak meer kost dan het eenmalig aanschaffen van een palletwikkelmachine.

       Dozensluitmachines

Dozensluitmachines zorgen ervoor dat een doos snel en goed wordt dicht getapet aan de boven- en onderkant. Zo laat je de dozen die medewerkers van producten hebben voorzien, (semi)automatisch sluiten en zijn ze klaar voor transport.
Dozensluitmachine kenmerken zich met de volgende voordelen:

  • Bestaan in zowel automatische als semi-automatische uitvoeringen; 
  • Handmatige afstelling is bij automatische dozensluitmachines niet meer nodig, ze passen zich automatisch aan het formaat van de doos.
  • Vermijd het onnodig tapeverbruik, de extra tijd, en het ongemak dat handmatig dozen sluiten met zich mee kan brengen; 
  • Geef verpakkingsdozen een professionele uitstraling mee; 

       Luchtkussenmachines

Met een luchtkussenmachine zoals deze creëer je luchtzakjes waarmee lege (rest)ruimtes opvult die boven, naast en tussen de producten in de verzendverpakkingen ontstaat. Deze zakjes fixeren de inhoud en beschermen de producten tegen schokken.

       Omsnoeringsmachines

Via een omsnoeringsmachine voorzie je een pallet of pakket van een metalen of plastic band. Op die manier kan een pallet of verschillende pakketten worden gebundeld. Via het omsnoeren van palletladingen en pakketten, zorg je ook voor extra stabilisatie waardoor de lading veilig kan worden getransporteerd. Een omsnoerde lading is overigens niet alleen gemakkelijker te transporteren, maar ook beter beschermd tegen diefstal. Het omsnoeren van een pallet of pakket kan dus een stuk sneller een eenvoudiger via een kwalitatieve omsnoeringsmachine.

       Krimpmachines

Via een krimpmachine wordt krimpfolie aangebracht. Dit gebeurt in twee fases: folie moet om het product worden aangebracht. Stap 2 is het laten krimpen van de folie. Hierbij wordt de krimpfolie die om het product wordt gelegd, eerst verhit. Vervolgens wordt dit materiaal plastisch, en zal het krimpen. Hierdoor ontstaat een nauwsluitende laag rondom de producten. De te verzenden items worden hierdoor gebundeld en zijn beter beschermd. 

       Vacuüm verpakkingsmachines

Soms dienen producten vacuüm te worden verpakt. Via een vacuüm verpakkingsmachine kan dit op efficiënte manier worden gedaan, en breng je een verpakking aan waarmee de veiligheid en kwaliteit van producten wordt veiliggesteld. Producten worden gedurende dit proces voorzien van een vacuüm zak. Hierna worden ze in de vacuüm verpakkingsmachine gelegd, en wordt de machine geactiveerd. Deze zal de lucht uit de zak zuigen, en de zak hierna sealen. Het resultaat is een product met zeer nauwsluitende verpakking, welke minder ruimte inneemt in de opslag en bovendien een langere houdbaarheid krijgt. 

       Horizontale wikkelmachines

Langwerpige producten kunnen worden verpakt via een horizontale wikkelmachine. Horizontale wikkelaars kunnen, in tegenstelling tot allerlei andere soorten foliewikkelaars, smalle en lange producten ook van een folielaag voorzien en producten hiermee goed beschermen. Dit vergemakkelijkt het transport van de smalle objecten. 

2. Kies de juiste verpakkingsmaterialen

Het kiezen van de juiste verzendmaterialen is erg belangrijk om de staat waarin het product zich bevindt wanneer het bij de klant aankomt, mee te beïnvloeden. Een stevige verzenddoos is daarom ook echt een must: je wilt niet hebben dat je doos tijdens de verzending openscheurt en je moet betalen voor een kapot of verloren product. Het kan daarom verstandig zijn om meer uit te geven aan een goede verzendverpakking, en daarmee klachten en schadevergoedingen op later moment te voorkomen.

3. Optimaliseer de opslagruimte

Alhoewel een magazijn meestal groot is, blijkt er vaak ruimte te kort te zijn. Het is daarom slim om goed gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Ook bespaart het optimaliseren van je opslagruimte een hoop geld. Als je je ruimte niet goed genoeg benut moet je eerder je magazijn uitbreiden. Een optie voor het optimaliseren van de opslagruimte is het gebruikmaken van een zelfdragende structuur van een hoogbouwmagazijn. Het is mogelijk om deze hoogbouwmagazijnen te automatiseren waardoor de ladingen tot wel 40 meter hoog kunnen worden opgeheven!

 

Kortom, er zijn dus een hoop manieren om je verpakkingsproces te optimaliseren, waaronder het gebruik maken van verpakkingsmachines, het kiezen van de juiste verpakkingsmaterialen en het optimaliseren van de opslagruimte.