Aanhangwagen kopen: enkelasser of dubbelasser?

aanhangwagen enkelasser of dubbelasser

Aanhangwagens zijn er in veel verschillende soorten en maten, waardoor het best lastig is om het juiste type te vinden. Een belangrijke keuze die je moet maken bij aanschaf van een aanhangwagen is de keuze in het aantal assen. Er zijn enkel- en dubbelassers, waarbij vanzelfsprekend een enkelasser over één as beschikt en de dubbelasser over twee assen. Een dubbelasser wordt ook wel een tandemasser genoemd en heeft vier wielen. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een enkelasser of dubbelasser? Lees in dit artikel alles wat je moet weten om de juiste aanhanger te kiezen.

Zit er verschil in het laadvermogen?

In het bruto laadvermogen van een enkel of dubbel asser zit min of meer geen verschil. Dit is namelijk afhankelijk van het feit of er een remsysteem aanwezig is. Geremde aanhangers hebben namelijk meer laadvermogen, dan ongeremde modellen. Bij een aanhanger van 750 kilo is het netto laadvermogen van de enkelasser hoger. Dit komt omdat de aanhanger zelf lichter is. Het netto laadvermogen van een ongeremde dubbelasser van 750 kilo is dus lager door zijn eigen gewicht. Bij enkelassers gaat het laadvermogen tot wel 1800 kilo bij geremde modellen, terwijl dit bij dubbelassers gaat tot het bruto laadvermogen van 3500 kilo. Dubbelassers zijn meestal uitgevoerd met remsysteem, waardoor ze ook een hoger bruto laadvermogen hebben. Hou er wel rekening mee dat je in dit geval ook een aanvullend rijbewijs (BE) nodig hebt.

 

Tip: bekijk eens het assortiment aanhangwagens van Hapert. Al jaren is dit Nederlandse merk marktleider van de Benelux op het gebied van lichte aanhangwagens.

Voordelen van een enkelasser

Elk type aanhangwagen heeft zijn voordelen. Zo ook de enkelas aanhangers. Het grootste voordeel is dat ze lichter in gewicht zijn, waardoor ze gemakkelijker te manoeuvreren zijn wanneer die is losgekoppeld. Ook zijn ze vaak in afmetingen kleiner, waardoor ze minder ruimte in beslag nemen bij het stallen. Verder zijn enkelassers vaak ook goedkoper dan dubbelassers.

Voordelen van een dubbelasser

Na het afkoppelen is een tandemasser stabieler. Een enkelasser helt vaak direct naar voren, terwijl je een tandemasser eenvoudiger even snel ergens kunt neerzetten. Natuurlijk moet het neuswiel wel uitgedraaid worden. Verder hebben tandemassers een hoger laadvermogen. De meeste dubbelassers zijn geremd, waardoor een kenteken verplicht is. Dit maakt diefstal een stuk minder aantrekkelijk.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*