Hoe bepaal je de perfecte verlichting voor in huis

Hoe bepaal je de perfecte verlichting voor in huis

Het bepalen van de perfecte verlichting voor in en rondom huis is gemakkelijker dan je denkt. Het aanbod type verlichting is natuurlijk groot, maar het uitzoeken van de allerbeste verlichting vaak niet zo ingewikkeld. Het belangrijkste is dat je nadenkt over welk doel je wilt bereiken met je verlichting. Wil je een sfeervolle kamer creëren of juist niet? Wanneer je bijvoorbeeld veel gaat werken achter een computer is er ander licht nodig dan wanneer je er vooral gaat ontspannen. Om ervoor te zorgen dat jij de ideale verlichting uit kunt zoeken voor jouw doeleinden, hebben wij deze blog geschreven.

De temperatuur van je verlichting

Ook het licht wat uit je verlichting komt, heeft een bepaalde temperatuur. In principe kunnen we dit opdelen in drie kleurtemperaturen: 3000K, 4000K en 6400K. Afhankelijk van waar je de verlichting voor wilt gebruiken heb je een ander type verlichting nodig. Ik zal dit verduidelijken aan de hand van een aantal voorbeelden:

  • Thuiswerken: Wil je geconcentreerd achter je computer kunnen werken? Dan kies je voor verlichting met een hoge Kelvin waarde. Dit soort verlichting bootst namelijk het buitenlicht na. Dat zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Kies hierbij voor bijvoorbeeld LED Inbouwspots met een Kelvin waarde van 6400K of 4000K.
  • Ontspanning: Wil je de verlichting in een ruimte hangen waar je vooral gaat ontspannen? Kies dan voor verlichting met een lagere Kelvin waarde. Dan kun je het beste kiezen voor een waarde van 2700K tot en met 3300K afhankelijk van de gewenste geelheid van het licht.

De waterdichtheid

Wanneer je verlichting aanschaft en installeert wil je natuurlijk niet dat deze binnen mum van tijd kapot is door waterschade. Kies daarom afhankelijk van de ruimte voor een goede waterdichtheid. Komen de lampen direct boven het bad of douche te hangen? Dan kies je voor een IP waarde van 65. De 6 staat hierbij voor de stofdichtheid en de 5 voor de waterdichtheid. Lampen die je onderwater plaatst kun je het best aanschaffen met een ip waarde van 67.

Succes

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips uit deze blog. Succes met het uitzoeken van de ideale verlichting voor in huis. Met deze tips weet je in ieder geval goed waar je op moet letten bij de aanschaf ervan.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*