Alles over steigerbuizen en buiskoppelingen

Alles over steigerbuizen en buiskoppelingen

Men gebruikt steigerbuizen voor de steigerbouw. Eerder werd dit gedaan door middel van houten planken. Omdat hout sneller vergaat in slecht weer, is men over gegaan op andere materialen. Steigerbuizen bestaan in allerlei soorten en maten. Ze zijn, naast praktisch, ook duurzaam. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over steigerbuizen en buiskoppelingen.

Aluminium en gegalvaniseerd staal

Om te beginnen, heb je het materiaal aluminium. Aluminium is erg licht. Het is daarom handig om bij projecten te gebruiken, waar het materiaal niet te zwaar mag zijn. Dat betekend ook dat aluminium steigerbuizen niet heel sterk zijn en niet veel kunnen verdragen. Naast aluminium, bestaan er ook gegalvaniseerd stalen steigerbuizen. Deze worden veel gebruikt omdat het goed tegen slecht weer kan. Dit komt omdat er een kleine laag zink op de buizen zit. Deze steigerbuizen zijn erg sterk en zwaar. Ook dit heeft voordelen en nadelen.

Zwart staal

steigerbuizen gemaakt van zwart staal, zijn ook daadwerkelijk zwart. Het zijn mooie buizen die vooral voor binnen worden gebruikt. Je zou ze ook buiten kunnen gebruiken, maar je kunt hiervoor beter een aluminium of een gegalvaniseerd stalen buis gebruiken. Het staal heeft zijn kleur te danken aan een behandeling met stootbestendige zwarte coating. Zwart staal is zwaar, maar kan niet goed tegen het weer. Wanneer je liever zwart staal hebt, gemaakt van aluminium, is dit ook mogelijk. Sommige winkels verkopen namelijk ook aluminium steigerbuizen met een zwarte coating. Alle eigenschappen van aluminium blijven dan hetzelfde. Het enige wat anders is, is dat je het niet voor buiten gebruikt. Zwart staal is niet weerbestendig, waardoor het sneller verslijt. Dat is natuurlijk zonde. Je ziet zwart staal eerder terug bij bijvoorbeeld inrichtingen. Hiervoor is zwart staal ook oorspronkelijk gemaakt.

steigerbuizen zwart kast

Buiskoppelingen

Met buiskoppelingen maak je de steigerbuizen aan elkaar vast. Je verbindt ze aan elkaar doormiddel van een inbussleutel. Het aan elkaar verbinden is niet lastig. Er zijn verschillende instructievideo’s op YouTube, waar je kan zien hoe het moet. Wanneer je buiskoppelingen gaat kopen, moet je er wel om denken dat je de juiste koppeling voor je soort steigerbuis koopt. Zo kan een vierkante buis, niet in een ronde koppeling. Zorg er voor dat de diameter van je koppeling, iets groter is dan de diameter van je steigerbuis. Wanneer de diameters even groot zijn, kan je ze niet in elkaar schuiven. De lengte van de diameter staat beschreven bij de productomschrijving van de winkel waar je jouw koppelingen koopt.

Verschillende doeleindes

Het komt steeds vaker voor dat steigerbuizen en buiskoppelingen voor andere doeleindes worden gebruikt dan de steigerbouw. Zo is het een populair item in de interieur-wereld. De buizen kun je bijvoorbeeld gebruiken om barstoelen mee te maken. Ook zie je steeds vaker dat stijgerbuizen, buiskoppelingen en steigerhout worden gebruikt om meubilair, keukens en een bar een nieuwe look te geven. Door de buizen toe te voegen aan je interieur, krijg je een vintage en retro look in de ruimte. Dit geeft een gezellige sfeer in bijvoorbeeld een kantine of een bar.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*