De belangrijkste steigeronderdelen uitgelegd

De belangrijkste steigeronderdelen uitgelegd

Wanneer het werken met steigers nieuw voor je is, heb je ongetwijfeld allerlei termen voorbij horen komen. Sommige van deze termen zul je inmiddels al wel begrijpen, maar misschien nog niet allemaal. Daarom hebben wij in dit artikel de belangrijkste steigeronderdelen uitgelegd!

 

De werkvloer

De werkvloer is het plateau waar je op staat om werkzaamheden uit te voeren. Meestal is er hier één van aanwezig op een steiger, maar soms zijn dit er ook meerdere. De werkvloer kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Meestal is dit hout of metaal. De werkvloer heeft meestal twee heupleuingen aan de lange zijden, twee knieleuningen en aan alle 4 de zijden kantplanken.

 

Een kantplank

Op de werkvloer worden verticaal kantplanken geplaatst. Dit zijn een soort opstaande randen die voorkomen dat spullen naar beneden vallen. De hoogte hiervan is minimaal 15 centimeter.

 

Een platform

Een platform wordt gebruikt om de werkvloer in elkaar te zetten. Een platform is dus onderdeel van de werkvloer.

 

Een tussenvloer

Een tussenvloer wordt aangebracht om de klimhoogte te verkleinen. Deze is dus niet bedoeld om op te werken, maar enkel als extra opstap trede. Een tussenvloer is noodzakelijk bij een klimhoogte van meer dan 10 meter.

 

Het opbouwframe

Aan de zijkanten van een steiger zitten twee opbouwframes. Hiertussen worden zakken als de werkvloer geplaatst.

 

Rolsteigerwielen

Een vaste steiger heeft geen wielen. Een rolsteiger echter wel. Onder ieder opbouwframe worden hierbij twee rolsteigerwielen geplaatst. Door middel van deze wielen kan de rolsteiger verplaatst worden, goed gezet worden en op hoogte worden gebracht.

 

Verschillende soorten leuningen

Een steiger kent verschillende soorten leuningen. Denk bijvoorbeeld aan een leuningframe (deze vervangt dubbele leuningen en diagonale schoren), een voorloopleuning (een tijdelijke leuning voor tijdens de opbouw) en een systeemleuning (een horizontale schoor die als leuning gebruikt kan worden).

 

Naast de bovenstaande onderdelen, heeft een steiger nog verschillende andere onderdelen. Ben je op zoek naar een nieuwe rolsteiger? Dan kun je een Euro rolsteiger kopen bij rolsteiger.net!

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*