Verschillende soorten deurklinken

Verschillende soorten deurklinken

Deurklinken komen in elk huis wel voor. Er zijn diverse soorten deuren en hierbij passen er dan ook verschillende soorten en types deurklinken. De ene deurklink is net iets handiger dan de andere en de ene deurklink staat in een specifieke ruimte of bij een specifieke deur net iets mooier dan de ander. Vooral de mensen die een echt oog voor detail hebben kijken vaak welke deurklink, in welke kleur en in welke vorm het best past op een specifieke deur, maar wat voor soorten deurklinken zijn er nou eigenlijk?

Deurklinken met of zonder schild

Om te beginnen zijn er deurklinken met en zonder schild. Het schild is eigenlijk simpelweg de plaat die tegen de deur aan zit waar de uiteindelijke deurklink, het deel waar je de deur me opentrekt aan zit bevestigd. Steeds meer mensen kiezen voor een deurklink zonder schild. Dit geeft vaak een wat meer standaard uitstraling en wordt dan ook vaak als modern beschouwd. Deurklinken met schild komen dan ook nog steeds erg vaak voor. In sommige gevallen kunnen deurklinken met schild juist erg goed staan bij een specifieke deur. Bijvoorbeeld een deurklink met schild die goudkleurig of zilverkleurig is in een ruimte waar deze kleur nog vaker voorkomt.

Diverse typen deurklinken en sloten

Met de ene deurklink kun je een deur gewoon openmaken of dichtmaken en de andere deurklink brengt ook een slot met zich mee. Als het gaat om sloten die aan de deurklinken zitten zijn er talloze soorten deurklinken en sloten. Er zijn bijvoorbeeld ronde deurklinken. Bij dit type open je een deur door te draaien aan de deurklink. Je kunt de deur dan van binnen op slot doen door op een klein knopje in het midden van de deurklink te klikken. Verder zijn er ook standaard deurklinken met schild en een klein sleutelgaatje. De kleine varianten hiervan worden van in opbergkastjes in huizen gebruikt. Misschien wel de meest voorkomende soort van een deurklink met slot is het klassieke slot waarbij je aan de binnenkant een soort schijfje draait. Meestal is het zo dat als het schijfje in liggende toestand is de deur op slot is. Deze soort wordt vooral veel gebruikt in toiletten en badkamers.

Verschillende materialen en kleuren

Deurklinken worden van diverse materialen gemaakt. Staal, messing en RVS zijn voorbeelden van materialen waar veel deurklinken van gemaakt worden. De deurklinken zijn in de meeste gevallen zilverkleurig, maar tegenwoordig komen er ook steeds meer witte en zwarte deurklinken voor. Ook goudkleurige deurklinken zijn onder sommigen nog erg populair. De meeste deurklinken kun je echter ook zelf spuiten naar een door jou gewenste kleur.

Bron: vrijesectorwonen.nl

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*