Een douche in de tuin: Ideeën en tips voor de installatie

Een douche in de tuin

Een buitendouche is het goedkope en ecologische alternatief voor uw eigen zwembad. Verfrissing is nog steeds gegarandeerd!

Als tuinman komt hij u misschien bekend voor: het verlangen naar midzomer badplezier en verfrissing op uw eigen terrein. Een zwembad of tuinvijver in uw eigen woontuin is iets groots – maar het kost veel ruimte en geld. Tuindouches daarentegen zijn goedkoper, ecologischer en minder ingewikkeld. Sommige fabrikanten bieden mobiele douches aan voor tijdelijk doucheplezier. Als u echter uw buitendouche een integraal onderdeel van uw tuin wilt maken, bent u beter af met een stabielere, permanent geïnstalleerde versie.

Hoe werkt een tuindouche?

In principe zijn er drie soorten:

koude douche

Zonnedouche

Douche met koud- en warmwateraansluiting

koude douche

Zo’n tuindouche wordt snel door uzelf gebouwd. Omdat ze gemakkelijk van water kunnen worden voorzien door ze eenvoudig aan te sluiten op de tuinslang. Anders heeft u alleen een douchekop en een frame nodig dat de douchekop en de slang of waterleiding vasthoudt. Een extra pomp is niet nodig, de waterdruk is volledig voldoende. Er is geen makkelijkere manier om af te koelen.

Zonnedouche

Voor echte warme douches bieden sommige fabrikanten verwarmingssystemen op zonne-energie aan die het water in een tank verwarmen voordat het via de slang de tuindouche bereikt. Het warme water wordt geregeld met een mengkraan of thermostaat.

Tuindouche met vaste wateraansluiting

Complexer is de aanvoer van warm en koud water uit de eigen watervoorziening. De watersterkte en temperatuur worden geregeld door een kraan of thermostaat, ook buiten, net als een douche in de badkamer. Het is essentieel om de voorschriften voor waterhygiëne in acht te nemen om de inname van schadelijke micro-organismen te voorkomen. Laat daarom de aansluiting van een tuindouche aan uw eigen watersysteem over aan een loodgieter. Deze buitendouches worden vaak aan de muur van het huis gemonteerd. Als de tuindouche ver van het huis ligt, kan het zijn dat er extra leidingen moeten worden aangelegd – een extra kostenfactor.

De juiste locatie voor de buitendouche

Voor de particuliere tuindouche moet eerst de optimale locatie worden gekozen. Je hebt niet veel ruimte nodig in de tuin, twee vierkante meter is gemakkelijk genoeg. Omdat bij het douchen in de tuin een aanzienlijke hoeveelheid water moet worden afgevoerd, moet uw douche op een vaste ondergrond worden geplaatst die niet te veel wordt aangetast of zelfs door vocht wordt weggesleten.

Het zou ook raadzaam zijn om een soort gegraven afwateringsschacht te hebben die het water naar de grond leidt waar het kan sijpelen zonder schade aan planten, bedden of het gazon te veroorzaken. Om dit te doen, graaft u de douchezone minstens een halve meter diep en vult u deze opnieuw met grind. Dit betekent dat het water direct in de vloer kan verdwijnen als je doucht.

Waterafvoer van de buitendouche

Als alternatief voor de hierboven beschreven septic tank kan ook een tuindouche worden aangesloten op het waterafvoersysteem van het huis. Veel douche fabrikanten leveren op verzoek een afvoer, die direct op een bestaande afvoerpijp kan worden gemonteerd. Naast een geschikte sifon kunnen ook onaangename geuren uit de riolering worden vermeden.

De afvoer kan in beton worden gezet, rondom worden betegeld of worden afgedekt met houten panelen, afhankelijk van uw smaak. Omdat de afvoerbuizen helaas zelden op de plaats liggen waar later de tuindouche komt, is het vaak nodig om nieuwe afvoerbuizen aan te leggen. Het integreren van de afvoer in bestaande vloerbedekkingen vereist precisiewerk en een betrouwbare afdichting. Het is raadzaam om hiervoor een specialist in te schakelen.

Veel eigenaren vullen het bestaande zwembad aan met een buitendouche: om snel af te koelen of om zweet en vuil af te spoelen voordat u in het water springt.

Belangrijk: bescherming van de privacy

Vergeet bij de keuze van een doucheplek niet om uw privacy te waarborgen. Een privacyscherm van planten, een houten hek of een gemetselde douchewand beschermt tegen nieuwsgierige blikken.

Welke tuindouche wilt u?

De selectie van modellen en materialen is ook divers voor tuindouches. Het visuele aspect is nu uiterst belangrijk. De douche moet immers passen bij de tuin en de stijl van het huis. Hout straalt warmte uit en ziet er natuurlijk uit. Een tuindouche van beton of hout ziet er puristisch en nobel uit in combinatie met gepolijst of geborsteld roestvrij staal. U kunt de douche een rustieke uitstraling geven met natuursteen of mediterrane tegels.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*