Wat te overwegen bij de aankoop van een steiger

Wat te overwegen bij de aankoop van een steiger

Een rolsteiger is veelzijdig en vooral verrijdbaar. Overal waar op korte termijn manuele of montagewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd, biedt een rollende aluminium steiger tal van onschatbare voordelen ten opzichte van een vaste steiger. Een steiger is echter niet zomaar een steiger en daarom moet u, voordat u een rolsteiger koopt, goed nadenken over hoe vaak u deze nodig heeft, waar de rolsteiger moet worden gebruikt, hoeveel mensen de steiger zullen gebruiken en wat de afmetingen van de aluminium steiger moeten zijn met betrekking tot de latere werkhoogte. Waar u vooral op moet letten voordat u een rolsteiger koopt, staat duidelijk beschreven in het volgende artikel.

Waar en hoe moet uw nieuwe rolsteiger worden gebruikt?

Als u een rolsteiger wilt kopen, heeft u de keuze uit veel verschillende varianten en maten. Allereerst is het belangrijk om te beslissen of uw nieuwe steiger alleen voor huishoudelijke of privédoeleinden mag worden gebruikt of dat u de steiger voor commerciële doeleinden wilt gebruiken. In het laatste geval moet de steiger bestand zijn tegen veel hogere belastingen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat het bijzonder snel en gemakkelijk kan worden opgericht en gedemonteerd, zodat u er zo economisch en efficiënt mogelijk mee kunt werken. In beide gevallen is het zinvol om te kiezen voor aluminium steigers. Want zulke steigers zijn veel gemakkelijker op te richten zonder grote fysieke inspanning. De situatie is heel anders als u een stalen rolsteiger koopt.

Indien de rolsteiger buiten en/of binnen gebruikt wordt

Afhankelijk van het feit of het hoofdgebruik van uw nieuwe aluminium steiger binnen of buiten is, dient u een rolsteiger aan te schaffen die voldoet aan de relevante voorschriften ter voorkoming van ongelukken. Afhankelijk van het ontwerp van de steiger die u kiest, zijn bijvoorbeeld werkhoogtes tussen 3,00 en 14,40 meter toegestaan. U moet dus van tevoren bedenken welke werkhoogte u later moet bereiken. In het algemeen is de toegestane werkhoogte voor een rolsteiger voor buitengebruik lager dan voor een aluminium rolsteiger voor binnengebruik – ongeacht of u een rolsteiger koopt waarvan de werkelijke maximale werkhoogte hoger is.

 

Zorg daarom dat u op de hoogte bent van de relevante regelgeving voordat u een rolsteiger koopt! Overigens: hoe vaker u van plan bent uw nieuwe rolsteiger te gebruiken, hoe hoger de kwaliteit en hoe sterker het gekozen model moet zijn. Een aluminium steiger, die in de handel bijna dagelijks op een andere bouwplaats wordt gebruikt en daarom vaak moet worden gemonteerd en gedemonteerd, wordt voortdurend blootgesteld aan hoge belastingen. Een relatief goedkope rolsteiger voor privédoeleinden zal u dus niet lang gelukkig maken in commercieel gebruik – hij is ontworpen voor sporadisch gebruik en relatief lage gewicht belastingen. Werkt u met uw nieuwe aluminium steiger vaak op smalle, moeilijk bereikbare bouwplaatsen of met over het algemeen krappe ruimte op de plaats van gebruik? Dan is het zinvol als u een rolsteiger koopt die niet is uitgerust met een uithouder, omdat deze extra ruimte in beslag neemt. Aan de andere kant is zo’n stempel soms erg belangrijk, vooral voor gebruik buitenshuis, omdat het uw roltoren extra stabiliteit geeft en de statica en het draagvermogen verbetert.

Hoeveel mensen moeten er op de aluminium steiger werken en welk gebied moet worden afgedekt?

Elk moment dat je een rolsteiger koopt, moet je nadenken over hoeveel mensen er gaan werken aan

Daar moet je in de regel aan werken. Want alleen als u een voldoende brede rol toren koopt, is het mogelijk dat meerdere van uw medewerkers er tegelijkertijd aan kunnen werken zonder dat ze “in de weg zitten”. U moet ook duidelijk zijn over de werkbreedte die u met uw nieuwe rollende toren wilt afdekken. Hoe breder de steiger, hoe minder vaak u deze op grotere bouwplaatsen hoeft te verplaatsen, wat werktijd bespaart. Toch moet u een rolsteiger aanschaffen waarbij de maximale lengte van de afzonderlijke onderdelen niet groter is dan uw individuele transportmogelijkheden. Bij de aankoop van een rollende toren moet u dus een compromis vinden tussen de hoogst mogelijke werkbreedte en de maximale laadcapaciteit.

De volgende aspecten zijn daarom uiterst belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe rolsteiger:

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*