Fabriek stalstrooisel: Zaagsel en houtvezels

pellet

Houtvezel en zaagsel worden ingezameld en vervolgens verwerkt. Het voordeel van deze stoffen is dat ze herbruikbaar zijn. Ze zijn dus recyclebaar en kunnen voor diverse toepassingen gebruikt worden. Ze hoeven dus niet weggegooid te worden. Er kunnen tenslotte nieuwe haardblokken of pellets, voor de open haard of houtkachel, van worden gemaakt. Het resthout zorgt voor een relatief goedkoop productieproces, op een milieuvriendelijke manier. De houtvezels worden opgehaald en verwerkt. Denk aan bijvoorbeeld fabriek stalstrooisel. Vervolgens worden de houtvezeltjes, van stof en zaagsel gescheiden. Energiepellets worden van fijn zaagsel gemaakt en houtvezels worden voor haardblokken gebruikt. Alle restjes aan stalstrooisel gaan naar de veehouderij. Er worden dus geen materialen verspild.

Producent openhaardblokken: Pellets

Pellets worden van resthout gemaakt. Ze worden zowel voor haarden als voor bodembedekking gebruikt. De pellets leveren erg veel energie en zorgen voor een duurzamere manier van stoken. Dit komt doordat ze relatief lang branden en CO2-neutraal zijn. Bovendien beschikken ze over een laag asgehalte en een hoge warmteafgifte. Het productieproces is redelijk eenvoudig. Eerst worden alle onzuiverheden uit het stof gefilterd, zodat er fijn en schoon zaagsel overblijft. Vervolgens wordt het resthout, onder hoge druk, samengeperst. Er ontstaan fijne houtkorrels van een paar centimeter lang. De pellets komen uit volledig natuurlijk bomenhout. Er worden dus geen chemische en kunstmatige stoffen in de pellets verwerkt. voor meer informatie neem eens een kijkje op www.delangebv.nl

De geschiedenis van De Lange BV

De Lange BV is een familiebedrijf dat al sinds het jaar 1900 bestaat. Het bedrijf begon als een veebedrijf. In 1940 werden er 400 varkens gehouden, en dat was aardig veel voor in die tijd. De varkens moesten goed verzorgd worden, en zaagsel was nodig om de ontstekingen te remmen. Mensen hadden in die tijd bewondering voor de manier waarop de boerderij in die tijd door de familie werd gerund. Omwonenden komen zelfs vragen of ze ook wat strooisel mogen hebben als er nog wat overblijft. De vraag naar zaagsel groeit in die tijd. De start van het bedrijf is begonnen. De vraag naar zaagsel is groot, mensen vragen erom en de Lange BV haalt het zaagsel bij timmerfabrieken die maar al te graag van het zaagsel af willen.

Het bedrijf heeft zeker niet stilgestaan. Het is zich gaan specialiseren in zaagsel, openhaardblokken en houtpallets. Nu profiteren vele bedrijven, particulieren en boerderijen van de producten die door het bedrijf worden verkocht.