Hoe repareer je een lekkage?

Lekkages aan je dak, in de badkamer of in het plafond. Waar de lekkage ook ontstaat, het is belangrijk om het zo snel mogelijk op te lossen. Zo voorkom je veel schade en hoge kosten. In dit artikel laten we je zien hoe een lekkage repareren in z’n werk gaat.

Lekkage repareren: sluit eerst water en elektra af

De eerste stappen bij het repareren van een lekkage is het afsluiten van de waterleiding en het uitschakelen van de elektriciteit. Hierdoor wordt de lekkage niet erger en houd je de situatie veilig. Ligt er veel water op de vloer? Haal het dan weg om verdere schade te voorkomen en zet ramen open om de ruimte te laten drogen.

Tips om kleine lekkages zelf op te lossen

Er zijn veel verschillende soorten waterlekkages die ieder een eigen aanpak vragen. Zo kun je lekkages aan het dak mogelijk oplossen door te kijken naar kapotte of scheve dakpannen of wellicht een scheurtje in de dakbedekking. Een kleine lekkage repareren in de badkamer kun je vaak al doen met kit- of voegwerk. Voor lekkages in de keuken zijn vaak versleten leidingen of een verstopte afvoer de boosdoener. Vervang de leiding of ontstop de afvoer en het probleem is opgelost.

Voorkom verdere schade en schakel een loodgieter in

Helaas is de bron van de lekkage niet altijd makkelijk te vinden. Het lek zit vaak niet direct achter de vocht- of schimmelplek, maar juist dieper in de muren. Om dit op te sporen, is vakkundig meetapparatuur nodig van een loodgieter. Met behulp van een akoestische meting of cameradetectie is het lek zo gevonden en kan de schade in de meeste gevallen beperkt blijven.

Bel altijd wel even eerst met je inboedel- of opstalverzekering om te controleren of reparatiekosten na lekkage gedekt worden. Zo voorkom je nare financiële verrassingen achteraf.