In 5 stappen naar zelf een huis laten bouwen

werker

Lijkt het jou helemaal te gek om een eigen huis te laten bouwen, maar heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Je moet weten dat voordat de woning van jouw dromen kan worden gebouwd, er best wat moet gebeuren. Om die reden hebben wij 5 stappen omschreven die je moet volgen voor de bouw kan beginnen. Benieuwd welke dat dan zijn? Lees snel verder!

De financiën op een rijtje

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten of je jouw droomhuis überhaupt kan realiseren. Niet alleen voor het huis, ook voor de architect en de aannemer van het bouwbedrijf moet geld opzij worden gezet. Waar, wanneer en hoe jouw huis wordt gebouwd hangt voor een groot gedeelte af van jouw budget. Bedenk dus ruim van tevoren hoeveel je kan en wil lenen. Zo weet je in ieder geval wat je daaraan maandelijks kwijt bent en hoeveel je overhoud om te sparen. 

Grond of zelfbouwkavel 

Niet geheel onbelangrijk is de plek waar jouw woning komt te staan. Bezit jij zelf een stuk grond, of moet je een zelfbouwkavel kopen? Met land dat jij bijvoorbeeld hebt geërfd, moet eerst een bestemmingsplan en bouwvergunning worden geregeld. Als jij al duidelijk hebt in welke plaats of gemeente je wilt gaan wonen, kun je checken of er ergens zelfbouwkavels worden verkocht. 

Wat zijn jouw woonwensen? 

Als de financiering en grond rond zijn, kun je gaan nadenken over het ontwerp. Voor het huis kan worden gerealiseerd moet wel duidelijk worden hoe het er uit gaat zien. Wil je bijvoorbeeld een extra logeerkamer of inloopkast, dan moet dit wel in het ontwerp passen. Al jouw wensen kun je het beste bespreken met een architect zodat hij precies kan kijken of het binnen het budget en het doel past.

Afspraken met de architect 

Als je ook helder hebt hoe de woning er uit moet komen te zien, schakel je de architect in via een architectenbureau. Neem dit onderdeel wel serieus! Je moet alle afspraken vastleggen en per onderdeel een budget vaststellen. Als jij het ontwerp helemaal hebt goedgekeurd maakt de architect hier een realistische bouwtekening van, die op korte termijn uitvoerbaar is. 

De bouw kan beginnen

Nadat het ontwerp van de architect is afgerond, kan de aannemer het ontwerp tot werkelijkheid brengen. Het is verstandig om hiervoor meerdere aannemers te benaderen en te vragen om verschillende offertes. Als je de juiste kandidaat hebt gevonden teken je de koop-/aanneemovereenkomst, lees deze goed door zodat je begrijpt wat er in staat. Tot slot willen we je vertellen dat het bouwen van een huis veel tijd in beslag kan nemen, heb dus geduld! Probeer goed te communiceren met architect en aannemer, dan weet je zeker je bij de bouw van jouw huis niet voor verrassingen komt te staan.