Kluskalender voor de tuin

Kluskalender voor de tuin

Inmiddels is het april en de zon schijnt al volop. Ben jij al gestart in de tuin? Waarschijnlijk al wel. Wist je dat je het hele jaar door allerlei klusjes kunt doen in de tuin? Het is absoluut niet zo dat je alleen in het voorjaar aan de slag kunt. We nemen je mee door alle maanden van het jaar en helpen jou een perfecte tuin te onderhouden 

New year, new schutting in januari 

In januari is het nog geen tijd voor planten en bloemen. Het is nog veels te koud. Maar kijk eens naar je schutting en hekken. Zijn deze aan reparatie toe? Repareer ze dan in deze maand en als je ze moet vervangen, dan is januari ook een mooie maand om dit te gaan doen. 

Klussen in februari 

Ook februari is nog wat koud, maar het wordt langzaam wel steeds warmer. Doe een rondje door je tuin heen en kijk welke planten en bloemen de winter niet hebben overleefd. Maar kijk ook zeker welke planten en bloemen je nog kunt redden met een beetje extra aandacht. 

Zaaien en wieden in maart 

In maart kun je starten met planten en zaaien. Let op niet alle planten en bloemen zijn geschikt. Daarnaast kun je deze maand gaan starten aan onkruid wieden, zo geef je ruimte aan de planten die weer gaan groeien.

Lekker lang tuinieren in april 

In april heb je veel lange weekenden vrij. Hemelvaart, pasen, allemaal vrije dagen die voorbij komen en die jij ook kunt besteden in de tuin. De zon schijnt natuurlijk en dus is het tijd om de tuin weer goed in te richten. Zijn je tuinmeubelen aan vervanging toe? Kijk eens online naar leuke aanbiedingen en maatwerk opties. Maar stop daar zeker niet. Koop nieuwe accessoires en plantenbakken. Zo maak jij jouw tuin zomerklaar. 

Spetterend mei in 

Nu de temperaturen zijn gestegen, kun je aan de slag met de vijver. Het water is op de juiste temperatuur. Plant bijvoorbeeld nieuwe waterplanten. Maar niet alleen de vijver heeft extra aandacht nodig deze maand. Ook de planten mogen nu wel een beetje extra water. 

Extra aandacht voor de moestuin in juni 

Juni is een prachtige maand om lekker in de tuin bezig te gaan. Je hebt eerder dit jaar alles gezaaid in de moestuin. En deze maand moet je even goed opletten. Misschien kun je zelfs al wat oogsten. Let vooral op de groei van alle groente, kruiden en fruit.

 

Koop geen nieuwe planten in de komende maanden. Ze hebben extra water en aandacht nodig. Je gaat waarschijnlijk op vakantie in de komende maanden. Niet verstandig om nieuwe aanwinsten in de tuin te zetten.

Oogsten in juli 

In juli kun je gaan oogsten. Al het harde werk van de moestuin leidt nu tot resultaat. Met name de kruiden zijn nu goed. Oogst deze in de ochtend en droog deze. Zo kun je ze invriezen en het hele jaar genieten van de kruiden. 

Nog meer oogsten in augustus 

In augustus zijn met name de groente en fruit klaar om geplukt te worden. Maar het is ook weer tijd om te zaaien. Heb je kale plekken in het gazon? Zaai dan wat gras hier. Ook is het slim om alvast na te denken over volgend jaar. In september kun je namelijk al voorjaarsbollen bestellen en deze planten. Snoei ook je planten deze maand. Ze groeien wel weer! 

De zomer afsluiten in september 

In september sluit we het zomerseizoen al een beetje af. Geef de planten en bloemen nog wat extra aandacht de laatste zonnige dagen. Maak een plan voor het komende jaar. Bestel alvast zaadjes en bollen. 

De tuin winterklaar maken in oktober 

De laatste zonnestralen pakken we nog mee in oktober, maar het mooie seizoen is toch echt klaar. Geef bescherming aan de planten die slecht tegen de winter kunnen en plant de bollen voor volgend jaar. 

Onderhoud in november 

In november is er genoeg onderhoud te plegen. Ga onkruid wieden en zet alle tuinmeubelen op een droge plek. Berg ze op of zet ze op een verhoging. Daarnaast kun je de bollen helpen met een beetje extra mest. Zo heb jij volgend jaar weer een prachtige tuin. 

Kerst in de tuin in december 

In december ga je niet snel de tuin in. Maar maak de tuin leuk met leuke kerstaccessoires. Verlicht je tuin. Daarnaast kun je nog steeds bezig in je tuin. Bescherm je planten tegen de kou en druk de grond nog eens goed aan. Geef ook eventueel als er geen vorst is, maar wel droogte de planten nog wat extra water. 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*