Met deze zaken moet je rekening houden bij de aankoop woning

Met deze zaken moet je rekening houden bij de aankoop woning

Ben je van plan een huis aan te schaffen? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Lees snel verder om hierover te leren.

De vraagprijs

Bij een woning staat altijd een vraagprijs. In bijna alle gevallen moet je overbieden op de vraagprijs. Een makelaar kan je goed adviseren welke bod je kunt doen. Zorg wel dat je van tevoren een budget voor jezelf hebt vastgesteld. Een financieel adviseur kan je adviseren over welke hypotheek het meeste geschikt is voor jou. De hypotheker vertelt je hoeveel je maximaal kan lenen. Toch is het soms verstandiger om iets minder te lenen, zodat je wat meer financiële vrijheid hebt.

Soorten belastingen en kosten

Als je een woning koopt moet je verschillende belastingen betalen. Je moet hierbij denken aan belastingen zoals overdrachtsbelasting, onroerendezaakbelasting en erfpacht. Als je een nieuwbouwwoning koopt hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Als je voor de eerste keer een woning koopt en tussen de 18 tot 35 jaar bent krijg je een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting van maximaal 440.000 euro. Daarnaast moet je ook denken aan kosten zoals kosten koper en makelaarskosten.

Verbouwen van je woning

Als het huis nog niet precies voldoet aan je wensen kun je het huis aanpassen door het te verbouwen. Bij sommige verbouwingen heb je een vergunning nodig. Hier moet je rekening mee houden qua budget. Helaas kan je tegenwoordig niet meer je verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Je mag namelijk met je hypotheek slechts 100% van de aankoopprijs van het huis lenen. Als je energiebesparende maatregelen neemt door de verbouwing mag dat in sommige gevallen wel. Een andere optie is om een deel van de woning meteen te betalen. De hoogte van dit bedrag kan je dan meefinancieren in de hypotheek en gebruiken voor de verbouwing. Dit kan soms fiscale voordelen hebben, zoals dat je hierdoor een minder hoog vermogen hebt. Hierdoor hoef je geen vermogensbelasting te betalen. 

Isoleren van je woning

Vooral oude huizen zijn vaak niet goed geïsoleerd. Door je huis goed te isoleren bespaar je energie, waardoor dit onder een van de energiebesparende maatregelen valt. Een huis isoleren kun je op verschillende manieren doen. Zo kan je een huis isoleren door dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas en spouwmuurisolatie. Een expert kan je adviseren welke aanpassingen in je huis het meest energiebesparend zijn. 

Het kopen van een huis is waarschijnlijk een van de grootste aankopen in je leven. Denk er daarom altijd goed over na. Neem hierbij geen overhaaste beslissingen. Laat het huis ook altijd taxeren door een taxateur.