Is je tuin niet meer naar je zin? Bijvoorbeeld omdat de tegels zijn verzakt, de schutting zijn beste tijd heeft gehad of omdat de beplanting veel te groot is geworden? Dan kan tuinrenovatie de oplossing zijn. In dit blog vertellen we je wat tuinrenovatie precies is en wat je ervan kunt verwachten.
Wat is tuinrenovatie?
Tuinrenovatie zit tussen tuinonderhoud en tuinaanleg in. Je tuin laten renoveren gaat namelijk verder dan een onderhoudsbeurt. Maar het is niet zo dat je gehele tuin wordt vernieuwd. Het gaat dus om bepaalde elementen van je tuin die niet meer naar je zin zijn die met tuinrenovatie worden aangepakt. Dus bijvoorbeeld het vernieuwen van een schutting of het herstellen van een verzakte tuin.
Wat zijn de voordelen van tuinrenovatie?
- Doordat je tuin niet geheel opnieuw wordt aangelegd, heb je over het algemeen geen tuinontwerp nodig. Dat scheelt in de kosten.
- Bij het renoveren van een tuin kunnen tuinmaterialen die nog in goede staat zijn worden hergebruikt.
- Het tuinplezier neemt na een tuinrenovatie weer toe. Je ergert je immers niet meer aan aspecten van de tuin die niet naar je zin zijn.
Wat kun je van tuinrenovatie verwachten?
Tuinrenovatie begint altijd met een inspectie van je huidige tuin. Een hovenier komt langs om je tuin te bekijken en te inventariseren welke aspecten van je tuin niet meer naar je zin zijn. Een belangrijk onderdeel bij tuinrenovatie is dat er ook wordt gekeken naar alle tuinmaterialen die vervangen moeten worden en welke materialen kunnen worden hergebruikt.
Vervolgens ontvang je een voorstel over de uit te voeren werkzaamheden. Soms gaat dit gepaard met een schets van hoe bepaalde delen van de tuin vernieuwd gaan worden. Dus hoe het er uit komt te zien als de tuinrenovatie is afgerond.
Nadat je met de hovenier overeenstemming hebt bereikt over de werkzaamheden en de kosten voor de tuinrenovatie worden de werkzaamheden ingepland. Meestal is het renoveren van een tuin 1 tot 2 dagen werk.
Zo bespaar op de kosten van tuinrenovatie
Wanneer bepaalde tuinmaterialen vervangen moeten worden zijn hoveniers al snel geneigd om nieuwe tuinmaterialen te kopen. Maar er is een grote markt in gebruikte tuinmaterialen, waarmee je flink kunt besparen op de aanschafkosten van nieuwe materialen.
Vraag dus aan je hovenier welke tuinmaterialen eventueel tweedehands kunnen worden aangeschaft. En als de hovenier je daar niet mee kan helpen, stel dan voor dat je zelf op marktplaats gaat zoeken naar materialen. Het aanbod op dat soort sites is namelijk enorm groot.
Conclusie: wanneer is tuinrenovatie een goed idee?
Al met al kunnen we stellen dat tuinrenovatie een goede oplossing is als er enkele aspecten van je tuin aangepakt moeten worden. Maar het is dan wel van belang dat je daarna tevreden bent met je tuin. Als je diep van binnen het gevoel hebt dat je het liefst de gehele tuin zou willen aanpakken, dan raden we je af om te investeren in het renoveren van je tuin. Je kunt dan beter de keuze maken om de gehele tuin te vernieuwen.