De meest gebruikte gassen, zoals aardgas of vloeibaar petroleumgas (LPG, een mengsel van propaan en butaan), zijn onzichtbaar voor het blote oog en zeer explosief. Om de detectie te vergemakkelijken wordt een sterk ruikende geurstof aan het gas toegevoegd, deze is uit zichzelf namelijk geurloos. Hierdoor kan de menselijke neus als gasdetector fungeren. Er zijn echter verschillende redenen waarom de menselijke neus niet voldoende is en wanneer een gasmelders een verstandige keuze is:
- Een goed geïnstalleerd en onderhouden gasdetectiesysteem kan lekken sneller en betrouwbaarder opsporen dan de menselijke neus. Hoe sneller u kunt handelen, hoe gemakkelijker het is om de hoeveelheid lekkage te beperken.
- Er is niet altijd iemand aanwezig wanneer er een lek ontstaat. Het kan ’s nachts gebeuren.
- Gas kan zwaarder of lichter zijn dan de lucht in de kamer. Dit betekent dat het zich zal concentreren in de buurt van de vloer of het plafond, waar het buiten het bereik van uw neus kan zijn.
Ken de explosiegrenzen
Een brandbare gaslek wordt een explosiegevaar wanneer de verhouding tussen het gas en de lucht in de kamer het mogelijk maakt dat het ontbrandt. Als er te veel lucht is, is het gas niet geconcentreerd genoeg om een bedreiging te vormen. Als er te veel gas is, is er niet genoeg zuurstof om een ontsteking van het gas te ondersteunen. Met andere woorden, wanneer het volume van het gas in een ruimte binnen bepaalde percentages in de lucht is, heeft het de voorwaarden om te ontbranden en te exploderen als er een vonk is. Maar let op! Zelfs als de gasconcentratie niet binnen de explosiegrens valt, kan het nog steeds een gevaar opleveren wanneer het wordt ingeademd. Bijvoorbeeld omdat het gas giftig is, of omdat het de zuurstof in de lucht heeft verdrongen, waardoor het onmogelijk wordt om te ademen.
Waar is een gasdetector nodig?
Overal waar ook maar een klein risico op een gaslek bestaat, is het van cruciaal belang om over een goed functionerend gasdetectiesysteem te beschikken. Ze zijn dus niet beperkt tot bedrijven die gas hanteren of verbruiken. Over het algemeen kan overal waar 2 afzonderlijke delen in een gassysteem met elkaar in verbinding staan, een gat ontstaan dat een kleine of grote hoeveelheid gas laat ontsnappen. Ook kelders en kamers met open vuur of beperkte ventilatie vereisen speciale aandacht!
Laat een reactie achter