Waarom kunststof kozijnen goedkoop zijn

raam

Hoewel metalen kozijnen sterk en duurzaam zijn, zijn kunststof kozijnen veel goedkoper te produceren. Dit komt omdat plastic een synthetisch materiaal is dat tegen lagere kosten in massa kan worden geproduceerd dan metaal. Bovendien zijn kunststof kozijnen vaak lichter in gewicht dan metalen monturen, waardoor ze makkelijker te vervoeren zijn waardoor de verzendkosten goedkoper zijn. 

Het materiaal: waar is plastic van gemaakt?

Plastic is een materiaal dat is gemaakt van synthetische polymeren. Deze polymeren zijn gemaakt van kleine moleculen, die met elkaar verbonden zijn om lange ketens te vormen. De ketens worden vervolgens aan elkaar gehecht om een driedimensionaal netwerk te vormen.

De kleine moleculen waaruit de polymeerketens bestaan, kunnen natuurlijk of door de mens gemaakt worden. De meest voorkomende kunststofsoort is polyethyleen, dat is gemaakt van ethyleenmonomeren. Andere soorten kunststoffen zijn onder meer polypropyleen en polystyreen.

Kunststoffen kunnen in verschillende vormen en maten worden gegoten. Ze worden vaak gebruikt om verpakkingen, containers, speelgoed en vele andere producten te maken. 

Het productieproces: hoe kunststof kozijnen worden gemaakt

Kunststof kozijnen worden in de meeste gevallen gemaakt van een mal. De eerste stap is het maken van de mal, wat meestal wordt gedaan door middel van spuitgieten. Nadat de mal is gemaakt, wordt deze gevuld met gesmolten plastic. Het plastic koelt af en hardt uit in de mal, waarna het frame wordt uitgeworpen.

Het hele proces duurt meestal minder dan een minuut en kan op een grootschalige productielijn worden uitgevoerd. Hierdoor zijn kunststof kozijnen veel goedkoper te produceren dan metalen of houten kozijnen. 

De voordelen: waarom kunststof kozijnen voor sommige mensen een goede keuze zijn

Als het gaat om het kiezen van kozijnen, zijn er verschillende materialen om uit te kiezen. Een populair materiaal is kunststof. Kunststof kozijnen bieden een aantal voordelen.

Kunststof kozijnen zijn duurzaam, relatief goedkoop en licht van gewicht. Hierdoor zijn de kunststof kozijnen gemakkelijk open en weer dicht te doen. 

Bovendien zijn kunststof kozijnen er in een breed scala aan stijlen en kleuren. Of je nu een strak en eenvoudig kozijn wilt of iets stoerder en opvallender, je kunt alles krijgen op het gebied van kunststof kozijnen. En omdat ze zo betaalbaar zijn, kun je gemakkelijk experimenteren met verschillende stijlen totdat je het perfecte paar voor je hebt gevonden.