Wat is het effect van corrosie op buitenbeelden?

buitenbeeld

Over de hele wereld staan ​​duizenden bronzen buitenbeelden in tuinen en in openbare ruimtes. Met historische figuren of zelfs abstracte kunst kunnen deze monumenten deel uitmaken van het cultureel erfgoed en een gebied onderscheiden.

Het effect van de natuur op buitenbeelden

Ongetwijfeld is er ook een impact die de buitenomgeving biedt aan de esthetische waarde van deze buitenbeelden. Er zijn veel voorbeelden te bedenken: De kleine zeemeermin van Kopenhagen ligt bovenop een rotsblok aan het water en staart verlangend naar voetgangers die over de promenade slenteren; De Charging Bull van Manhattan toont bewering in een onstuimige Wall Street terwijl hij agressief achterover leunt om vooruit te komen; in de buurt van Arlington National Cemetery, eert het Iwo Jima-monument mariniers en hun kameraden door de iconische foto te vieren van zes mariniers die de Amerikaanse vlag op het eiland Iwo Jima groot hebben gemaakt. Natuurlijk, terwijl het verplaatsen van deze beelden naar binnen hen zou beschermen tegen de elementen, zou dit ook afbreuk doen aan hun impact.

Milieurisico’s geconfronteerd met bronzen beelden en buitenbeelden

Jammer genoeg kunnen de gevolgen van het buiten plaatsen van een bronzen standbeeld ernstig maar niet onverwacht zijn. Blootgesteld aan de elementen en het publiek, kan een bronzen beeld de schade ondergaan door corrosie, vogeluitwerpselen, plantresten en zelfs vandalisme. Dit kan de uitstraling en de boodschap van het buitenbeeld verdoezelen en speciale reinigingsprocedures vereisen. Corrosie is een van de meest ernstige schade aan een bronzen buitenbeeld. De ernst van bronzen corrosie hangt af van de samenstelling van het metaal, het klimaat, verontreinigende stoffen in de atmosfeer en eerdere beschermende maatregelen. Hoewel een donkerbruin koperoxide of lichtgroen kopersulfaatpatina soms een aantrekkelijk uiterlijk kan hebben, vereisen ernstige vormen van chloridecorrosie of ‘bronzen ziekte’ complexe behandelingen om het beeld te redden van vernietiging.

Vijf fasen van brons corrosie buitenbeelden

Er zijn vijf fasen die een corroderend buitenbeeld ondergaat. Aanvankelijk vormt zich een koperoxide-film. De samenstelling en snelheid waarmee deze eerste film een ​​rol speelt, bepalen hoe goed deze laag als een beschermende barrière fungeert. Vervolgens wordt het metaaloppervlak omgezet in kopersulfaat in gebieden met de zwaarste blootstelling. Na verloop van tijd vindt de volgende fase plaats waar kopersulfaat en sulfideproducten zich verzamelen en strepen maken. Het verschijnen van zwarte “korstjes” en verkleuring veroorzaakt door het samenvoegen en strepen van deze samenstellingen kan een beeld onherkenbaar maken. Afhankelijk van de aanwezigheid van chloride verspreidt het zich rond de korst en kan zich onder het oppervlak verspreiden en ongeziene schade veroorzaken aan een buitenbeeld. Ten slotte transformeert het blootgestelde oppervlak volledig in een groen kopersulfaat.

Brons corrosie- en reinigingsopties buitenbeelden

De behandeling van een verslechterende bronzen buitenbeeld, vooral een oudere, iconische, kan een lastig proces zijn dat afhankelijk is van de status van het brons en de mening van de kunstbeschermer. Vaak wordt een kopersulfaatpatina geacht bij te dragen aan de esthetiek van het stuk en wordt het zo gelaten.

Wanneer een buitenbeeld repareren?

Pas wanneer de zwarte strepen optreden en er aanzienlijke schade aan het buitenbeeld is ontstaan, wordt verwijdering en reparatie geadviseerd. Over het algemeen vindt men dat reparatiemaatregelen alleen moeten plaatsvinden als de boodschap of het karakter van het buitenbeeld verdoezeld is. Aan de andere kant staat de corrosie wetenschapper erop dat de best mogelijke corrosiepreventie maatregelen worden gebruikt. Het compromis is dat de gebruikte voorbehandelingen en coatings volledig verwijder baar moeten zijn en niet mogen resulteren in een verandering in het uiterlijk van het buitenbeeld. Dit betekent echter dat behandelingen niet lang duren en het buitenbeeld regelmatig moet worden gecontroleerd en opnieuw gecoat.

Bescherming van buitenbeelden in de toekomst

De toekomst van bronsbescherming voor buitenbeelden zal waarschijnlijk efficiëntere en duurzamere corrosie werende voorbehandelingen en coatings zijn die het uiterlijk van een buitenbeeld niet veranderen. De natuurbeschermer kan dan blij zijn met het behoud van karakter en de wetenschapper kan erop vertrouwen dat het buitenbeeld beter beschermd is tegen corrosie.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*