Wat maakt kunststof kozijnen zo populair?

huis

Je kan tegenwoordig geen nieuwbouwwoning meer binnenlopen, zonder kunststof kozijnen tegen te komen. En menig huiseigenaar kiest ervoor om de oude, houten kozijnen te laten vervangen door nieuwe van kunststof. Maar waarom is dat zo? Wat maakt die kunststof variant zo ontzettend populair en wat heeft de overheid er eigenlijk mee te maken?

Ze zijn onderhoudsarm

Ooit wel eens een oud, houten kozijn gezien? Dikke kans dat het er niet meer zo fraai uitzag als de dag dat het geplaatst werd. Hout mag dan veelzijdig en mooi bouwmateriaal zijn, als je het niet behandelt gaat het op den duur last krijgen van de elementen. Regen, zon, vorst, sneeuw, het heeft allemaal invloed op de staat van het hout en dus zal je actie moeten ondernemen om het hout in goede staat te houden. Doe je dat niet, dan is de kans erg groot dat het hout begint te rotten en wie dat maar lang genoeg laat gebeuren, kan na verloop van tijd de hele boel vervangen. Kunststof kozijnen hebben dit probleem niet; kunststof rot namelijk niet en hoeft niet behandeld te worden. In plaats daarvan gaat het tientallen jaren mee, zonder dat de kleur vervaagt of het materiaal minder wordt. Het enige onderhoud dat je nodig hebt, is het af en toe schoonmaken met een doekje. Dat is alles.

Ze isoleren uitstekend

De moderne kunststof kozijnen in Meppel isoleren uitstekend. Dubbel of triple glas, gecombineerd met de vele kamers in de kozijnen zelf, houden de kou buiten en de warmte binnen. En die isolatie komt met een ander bijkomend voordeel; het zorgt voor een zeer goede geluiddemping. Dit alles maakt van de kunststof kozijnen een verduurzamende investering in je huis. En omdat de overheid graag ziet dat mensen zoveel mogelijk hun gasverbruik inperken, worden isolerende en dus verduurzamende investeringen erg gestimuleerd. Die stimulans komt dankzij een potje met geld, waar je aanspraak op kunt maken als je kunststof kozijnen – in combinatie met minstens een ander verduurzamend element – toevoegt aan je huis. Die subsidie maakt het voor veel mensen een stuk aantrekkelijker om je huis te verrijken met kunststof kozijnen en dat is een belangrijke factor in de grote populariteit van deze kozijnen.

De besparing is direct merkbaar

Wie kunststof kozijne neemt, zal direct merken dat de energierekening omlaag gaat. Dankzij de uitstekende isolatie hoef je namelijk gelijk een stuk minder gas te gebruiken om je huis warm te krijgen en te houden. En hoewel het laten plaatsen van deze kozijnen – ook met subsidie – een behoorlijke investering kan zijn, zijn de resultaten van deze investering direct merkbaar. En aangezien je vele tientallen jaren zorgeloos kunt genieten van kunststof kozijnen, gaat die besparing nog wel even door. Na verloop van tijd zal je zien dat de kozijnen zichzelf snel zullen terugverdienen.

Dit alles zorgt ervoor dat kunststof kozijnen echt een vlucht hebben gemaakt en dat ook nog wel even zullen blijven doen. Zeker als de investering zo gestimuleerd wordt als nu en mensen dus gewoon een stuk makkelijker tot actie kunnen overgaan.