Indien je boot gezonken is, is dit natuurlijk niet fijn. De boot komt onder water te liggen waardoor deze niet meer bruikbaar is. Daarnaast kan je ook nog eens boete aan je broek krijgen als je de boot niet snel genoeg uit het water haalt, omdat een gezonken boot vervuilend is. Maar welke acties moet je precies ondernemen als je boot is gezonken? En welke stappen zijn belangrijk om hierin te nemen? In dit artikel wordt je uitgelegd welke acties je moet ondernemen als je boot gezonken is. Hopelijk heb je er wat aan!
Boot uit het water halen
het belangrijkste is om allereerst je boot zo snel mogelijk uit het water te krijgen. Allereerst wil de jachthaven namelijk niet dat er een gezonken boot in hun haven ligt en tweede kan de milieubescherming je een boete geven indien je de boot niet na een bepaalde weg haalt. Je kan de boot zelf uit het water halen door een kraan te huren, maar makkelijker is om een bergingsdienst hiervoor in te schakelen. Het voordeel van een bergingsdienst is dat deze vaak gekoppeld is aan een bootsloperij en je hierdoor wellicht nog wat voor de onderdelen op je boot kan krijgen. Bootonderdelen zijn namelijk maar schaars en vaak in beperkte oplage beschikbaar. Mocht je het toch zelf willen doen moet je er rekening houden dat een boot onder water een stuk zwaarder is om het water uit te tillen dan een boot die nog drijft.
Boot hozen
Een andere optie is om je boot te hozen, om hem vervolgens te laten repareren. Let op: dit is wel een duur grapje. Indien je echter gehecht bent aan de boot en hem niet weg wilt doen is dit ook zeker een optie. Je kan hem zelf gaan repareren, maar kan hem hierbij ook naar vakman brengen zodat je er zeker van bent dat als de boot te water gaat deze blijft drijven. Het is verstandig om je hier op voorbaat over te laten adviseren, want soms is een boot gewoonweg zo erg toegetakeld dat het niet meer te repareren valt.