Wat zijn otoplastieken en waarom heb je ze nodig?

Wat zijn otoplastieken en waarom heb je ze nodig?

Door de jaren heen zijn er op de markt tal van verschillende soorten gehoorbescherming verschenen. In principe maken we op vlak van gehoorbescherming tegenwoordig vooral een onderscheid tussen de exemplaren die over een universeel karakter beschikken en degene die op maat van de gebruiker worden gemaakt. Deze laatste vorm van gehoorbescherming luistert naar de naam ‘otoplastieken‘. Het betreft gehoorbescherming welke ervoor zorgt dat schadelijke geluiden kunnen worden tegengehouden terwijl andere, belangrijke geluiden wel nog steeds kunnen worden opgevangen. Ben jij ook benieuwd naar wat otoplastieken nu precies zijn en waarom je er behoefte aan hebt? Je komt er alles over te weten op deze pagina!

Wat zijn otoplastieken precies?

Laat ons in eerste instantie maar eens even een antwoord geven op wat otoplastieken nu precies zijn. Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven zijn otoplastieken een vorm van gehoorbescherming welke op maat wordt gemaakt. Dit betekent concreet dat de persoon die dit type van gehoorbescherming wil kopen de vorm van diens ooropening moet laten opnemen. Op basis van deze vorm zal er vervolgens een maatwerk otoplastiek worden gemaakt. Otoplastieken worden in de praktijk bovendien steeds voorzien van een bepaalde filter. Deze filter moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat communicatie op de werkvloer nog steeds tot de mogelijkheden blijft behoren. Bij andere vormen van gehoorbescherming is dit niet mogelijk waardoor er mogelijks gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Wat zijn de voordelen van otoplastieken?

Otoplastieken zijn door de jaren heen een ongelofelijk populaire vorm van gehoorbescherming geworden. Er zijn dan ook tal van interessante voordelen aan verbonden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat ze de ooropening perfect afsluiten. Dit betekent dat er in tegenstelling tot bij andere gehoorbescherming geen geluid kan worden gelekt. Het gebeurt niet zelden dat er op deze manier alsnog problemen met het gehoor ontstaan en dat is uiteraard niet meteen de bedoeling, integendeel. Andere voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van otoplastieken zijn de volgende:

  1. Er kan gebruik worden gemaakt van speciale filters;
  2. Otoplastieken zijn ongelofelijk veelzijdig inzetbaar;
  3. Deze vorm van gehoorbescherming beschikt over een uitstekende levensduur;

Welke nadelen zijn er aan otoplastieken verbonden?

De vele interessante voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van otoplastieken spreken voor zich. Dit betekent evenwel niet dat er geen nadelen aan verbonden zijn. Voordat je gebruik gaat maken van otoplastieken dien je, je in ieder geval bewust te zijn van de hieronder terug te vinden nadelen:

  1. Otoplastieken kunnen niet uitgewisseld worden tussen verschillende gebruikers;
  2. Otoplastieken zijn (veel) duurder in vergelijking met universele gehoorbescherming;

Ondanks de hierboven aangegeven nadelen is het wel zo dat otoplastieken in de praktijk aanzien kunnen worden als de best mogelijke gehoorbescherming. Ze weten de ooropening aanzienlijk beter af te sluiten in vergelijking met andere vormen van gehoorbescherming terwijl ze ook nog eens uitgerust kunnen worden met een filter naar wens. Let wel op, het feit dat otoplastieken over een uitstekende levensduur beschikken betekent niet dat ze eindeloos bruikbaar zijn. In principe wordt het aangeraden om ze elke drie jaar te laten vervangen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*