Welke certificaten heb je nodig voor een hijskraan?

hijskraan

Werk je in de bouw of ben je bezig met renovatiewerken? Natuurlijk is een hijskraan van Clif dan handig voor sommige klusjes. Jammer genoeg heb je een attest nodig voor het bedienen van zo een kraan, waardoor vele mensen dit toch niet doen en ze het zware werk van materiaal naar boven dragen dan maar op zich nemen. 

 

Wij kennen dit probleem maar al te goed! Hierdoor hebben we besloten om eigenlijk een kort overzicht te maken van wat je juist nodig hebt voor het bedienen van zo een kraan en hoe je hieraan kan komen. 

 

Om te beginnen zal je wat theorielessen moeten volgen waarin je alles leert gaande van veiligheid bij het besturen van zo een kraan, de wettelijke verplichtingen, de onderdelen van een kraan, het juist aanslaan van de lasten, het dagelijkse onderhoud van de kraan tot hoe omgaan met storingen. 

 

Na deze hoop theorie komen er ook nog een aantal praktijklessen aan de pas. Op het einde van de cursus zal u een examen moeten afleggen door een onafhankelijk examenbureau, dit zowel op vlak van theorie als praktijk. Als je op beide examens voldoende punten haalt ben je gecertificeerd voor hijswerkzaamheden uit te voeren, dit certificaat noemt men het TCVT-certificaat.

 

Als u eigenaar bent van dit certificaat zal u elke 5 jaar moeten aantonen dat u de nodige praktijkervaring heeft en de hercertificeringscursus hebt gevolgd.

 

Waarvoor is dit certificaat verplicht?

 

Op basis van de Arbowet en de Warenwet, ook wel gekend als de machinerichtlijn, moeten machines voor verticaal transport, wat hijsen inhoud, regelmatig worden gekeurd. De persoon die deze hijswerken gaat uitvoeren, waarvan de hijskraan een capaciteit van 10tm heeft of meer moet van dit TCVT certificaat eigenaar zijn. Bovendien is elke persoon, buitenlander of niet, verplicht voor dit certificaat te hebben als ze deze werken uitvoeren.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*