Zelf buizen buigen: hoe doe ik dat?

Welke

Het buigen van een buis kan best lastig zijn. Hoe zorg je ervoor dat de bocht precies in de juiste hoek is en dat de buis niet dicht knikt? Er zijn een aantal dingen waar je op wilt letten bij het buigen van buizen. We raden je aan om een buigtang te gebruiken, wat het buigen al een stuk eenvoudiger maakt. Nu nog de juiste techniek, toch? In dit blog lees je welke factoren van belang zijn.

Kan ik het materiaal zelf buigen?

Voor je aan de slag gaat met het buigen van een buis is het goed om te onderzoeken of je het materiaal überhaupt wel kunt buigen. Pak altijd eerst een stuk buis om dit uit te testen. Gaat het buigen te zwaar of raakt de buis vervormd? Dan weet je dat je een andere tang of buis nodig hebt. De belangrijkste elementen bij het bepalen van de juiste tang zijn de wanddikte, de pijpdiameter en de beoogde buighoek en radius.

Het verwarmen van de buis is niet altijd noodzakelijk, maar kan het wel eenvoudiger maken. De warmte zorgt ervoor dat het metaal makkelijker te bewerken is. Bij dunwandige buizen is het verwarmen overigens niet nodig, het hefboomeffect van de buigtang zorgt voor voldoende kracht om de buis te buigen.

Wanddikte

Hoe dikker de wand van de buis is, hoe moeilijk het wordt om de buis succesvol te buigen. Klinkt logisch, toch? Ook bij het verwarmen van een buis met een dikke wand is het lastig om de hitte gelijkmatig te verdelen. We zien pogingen om buizen met dikke wanden te buigen dan ook vaak mislukken.

Pijpdiameter

Net als bij de wanddikte geldt bij de pijpdiameter: hoe groter, hoe moeilijker het wordt om te buigen. Ook het gelijkmatig verwarmen van de buis blijkt in de praktijk erg lastig. Ook wordt het buigen zonder knik lastiger wanneer de pijpdiameter groter wordt.

Welke buighoek?

Een buis buigen in een simpele, ruime bocht is vaak wel goed zelf te doen. Wil je meer gecompliceerde bochten maken, of een bocht met een zeer smalle buighoek? Laat dit dan altijd door een specialist uitvoeren.

Een buigmachine gebruiken

Wanneer je een buis met een dikke wand of groot diameter wilt buigen, zul je misschien tegen de limiet van je buigtang aanlopen. Voor het zwaardere buigwerk raden we een buigmachine aan. Zelf geen buigmachine? Ga dan langs bij een specialist in de buurt om je hierbij te laten helpen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*